Araba Kullanmak ve Püf Noktaları

Araba kullanmak kimileri için bir tutku, kimileri için sadece bir mecburiyetten ibarettir. Öyle ki 11-12 yaşlarında baba kucağında ya da […]

2018-Toyota-Rav4
Bu makalenin yazarı Kerem Bozokluoglu
Yazar : Kerem Bozokluoglu
Yayınlanma Tarihi : 10 Nisan 2022 saat 14:05

Araba kullanmak kimileri için bir tutku, kimileri için sadece bir mecburiyetten ibarettir. Öyle ki 11-12 yaşlarında baba kucağında ya da sürücü koltuğunun paylaşılması ile başlar bir taraftan bu tutku, diğer taraftan ise sadece yolda giden bir araçtır araba ve ihtiyaç olmadıkça kullanmasını bilmek gerekmez.

Her iki yol içinde araba kullanmak hayatınızda olmazsa olmazlar arasındadır ve bir gün araba kullanmak durumunda kalacaksınız. İşte o gün geldiyse bu yazıyı okumaya başladınız  araba kullanmak nasıl öğrenilir öğrenmek için ilk adımı attınız demektir.

Öncelikle araba kullanmak zor mu diye kendinize soruyorsanız size kocaman bir HAYIR cevabı veriyor. Sadece çok büyük bir medeni cesaret ister. Bu cesareti gösterdiğiniz için tebrik ederim sizi. Şimdi bundan sonrası sadece sizin öz güveninizi arttırmak ile ilgili olan kısım olacak. Önce ne yapıyoruz en kısa zamanda bir sürücü kursuna kayıt oluyoruz. Sürücü kursuna kayıt olmak size bu işi yasalara uygun hale getirmeniz için bir belge alınmasına yardımcı olacak.

Araba kullanmak için temel bilgiler basit ancak öncesinde tedbiri lütfen elden bırakmayın. Bir araba kullanmak çok büyük sorumlulukları da yanında getirir. Örneğin arabayı kullanmayı bilmek kadar Motor bilgisinide bilmek, ilk yardım gerektiği durumlarda en azından bir kalp masajı yapabilecek durumda olmanızda çok önemlidir.

Hadi heyecanınızı daha fazla kaybetmeden asıl konuya yani Araba Kullanmak ve Püf noktalarına hemen giriş yapalım.

Araba kullanmaya başlamadan önce ilk önce bir araba sahibi olmak veya eş dost birinden rica etmek önemli. Araba dediğiniz şey öyle 3-5 bin liralık bişey olmadığından arabayı öğrenmeye böyle kocaman boş bir arazi gibi ya da geniş bir otoparkta başlamak önemli. Burasını gözünü sevim atlamayın. Etrafın boş olması çok mühim!

Direksiyon başına oturmaktan çekinmeyin. Dedim ya bu sizin öz güveniniz ile sizin aranızda bir nokta. Direksiyona oturduğunuzda ise şöyle bir kendinizi rahat hissetmenizde çok büyük önem var. Öyle sıkışık kendini direksiyona yapıştıracak kadar koltuğunu öne çeken insanlardan olmayın. Araba kullanmak bir lüks ve bir ayrıcalıktır. Bunu içinizde hissetmeniz için arkanıza yaslanıp iki elinizle direksiyonu şöyle konforlu bir şekilde tutun bakalım…. (koltuğunuzun ayarını yaparken sırtınızı yasladığınızda 45-50 derecelik bir kırıklık ile dirsekleriniz hizalanması lazım direksiyonla sizin aranızda. Bu doğru kullanım için ilk adımdır.)

Otomatik Vites mi yoksa Düz Vites mi ?

Şimdi kim ne derse desin ben her zaman düz vites araba kullanarak başlamanızı tavsiye ederim. Düz vites araba kullanmak sonrasında otomatik araba kullanmak istediğinizde daha rahat olmanızı sağlar. Düz vites araba kullanmak size motor ve vites bilginizin artmasına neden olur. 1-2 sene düz araba kullanan kişiler otomatik araba kullanan kişilere göre daha az yakıt tüketimi gerçekleştirirler. Bunu unutmayın. Çünkü aracın ne zaman hızlanacağını ne kadar gaza basmaları gerektiği gibi tüm detaylara hakim olurlar. Araçları daha az bozulur ve daha az serviste parça değiştirirler.

Araba Kullanmak İçin Gösterge Paneli

Heyecan başlıyor. Kontak anahtarını çalıştırmadan önce 2 kademeden oluşan bir elektrik aksamını çalıştırır. 1. kademeyi açtığınızda aracın tüm elektrik fonksiyonları çalışır ve yukarıdaki göstergede olduğu gibi küçük bir hareketlilik başlar. Genel olarak tüm araçlarda sol tarafta Devir Göstergesi, Sağ tarafta ise Hız göstergesi bulunmaktadır. Bu göstergelerin içinde de sol tarafta yağ sıcaklık göstergesi, sağ tarafta ise benzin göstergesini görebilirsiniz. Göstergelerin yerleri zaman zaman değişiklik göstersede kullandığınız araca ilk defa bindiğinizde bu göstergelerin yerlerini bilmek önemlidir.

Arabayı kullanırken bizim işimiz önce Devir sonra Hız göstergesi ile olacak. Bu nedenle bu göstergelerin tam olarak ne iş yaptığını çok iyi bilmek gerekiyor.

Gaz, Fren, Debriyaj Nerede ?

Oturduğunuz yerden aşağı doğru ayaklarınızı biraz ileri uzattığınızda 3 tane pedal ile karşılaşacaksınız. En soldaki pedal basması biraz güç isteyen debriyaj pedalıdır. Bu pedal vitesi farklı kademelere geçirmek için dişli sisteminin kilitlerinin açılmasını sağlar. Debriyaj her zaman sol ayak ile kontrol edilir ve kesinlikle başka bir ayakla basılmaz.

Ortada göreceğiniz basmanın biraz daha kolay ve hassas olduğu pedal Fren dir. Fren sağ ayakla kontrol edilir ve hassas olduğu için zamanla ne kadar basmanız gerektiğini nerede nasıl kullanmanız gerektiğini ister istemez ayağınız öğrenir.

Ve en solda göreceğiniz pedal ise en hassas olan Gaz pedalıdır. Gaz pedalı yine sağ ayak ile kontrol edilir ve hızlandıkça hassasiyeti artan bir pedaldır. Gaz pedalı en çok Debriyaj pedalını sever ve ona olan aşkı inanılmazdır. Bir birleri arasında her zaman ters orantı vardır. Birisine basarken her zaman diğerinden yavaş yavaş ayağınızı çekersiniz.

Bu yazımızda araba kullanmak ve püf noktaları hakkında ilk kısıma değindik. İlerleyen süreçlerde yazının beğenilmesi ve yorumlara göre araba kullanma teknikleri yazım ile bu yazının devamını yazacağım. Umarım bu bilgiler sizin için faydalı olur. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Yorumlar

Yorum Yaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir