BMW eDrive Sürüşü Yeniden Tanımlıyor

BMW eDrive, elektrik gücüyle çalışan tüm BMW i modellerinde ve BMW’nin tüm plug-in hibrit modellerinde kullanılan yeni sürüş sistemi teknolojisi […]

BMW iX
Bu makalenin yazarı Kerem Bozokluoglu
Yazar : Kerem Bozokluoglu
Yayınlanma Tarihi : 20 Aralık 2020 saat 12:53

BMW eDrive, elektrik gücüyle çalışan tüm BMW i modellerinde ve BMW’nin tüm plug-in hibrit modellerinde kullanılan yeni sürüş sistemi teknolojisi olarak ön plana çıkıyor. Optimum verimlilik ve günlük kullanışlılığın yanı sıra BMW eDrive aynı zamanda BMW geleneğine uygun olarak sürüş dinamikleri ve kalite konusunda en yüksek standartları sunuyor.

Yanmalı motorlar için BMW TwinPower Turbo teknolojisinin yanı sıra, akıllı hafif tasarım ve optimize edilmiş aerodinamiklerle BMW eDrive, gücü artırmak ve yakıt tüketimi ile CO2 emisyonunu daha da azaltmak için tasarlanan EfficientDynamics stratejisinin en önemli unsurları arasında yer alıyor. Ayrıca BMW eDrive teknolojisi sadece elektrik gücüyle sürüş imkanı sağlayarak sıfır lokal emisyon üretiyor. Aynı zamanda bu iki sürüş sistemi bir arada çalıştığında daha uzun mesafe kat etme olanağı sunuyor.

BMW iX

BMW eDrive Farklı Otomobil Konseptleri İçin Tasarlandı

BMW eDrive teknolojisinin en önemli bileşenleri senkronize elektrikli motor (BMW tarafından geliştirilen güç elektroniği dahil), lityum-iyon yüksek gerilimli batarya ve akıllı enerji yönetimidir. Akıllı enerji yönetimi, elektrikli motorun ve plug-in hibrit modellerdeki yanmalı motorların duruma göre mümkün olduğunca verimli bir şekilde birlikte çalışmalarını sağlıyor.

BMW eDrive teknolojisi elektrikli motor, lityum-iyon yüksek gerilimli batarya ve güç elektroniğini kapsıyor. Paylaşılan eBoost stratejisi temelinde tüm BMW plug-in hibrit modelleri iki sürüş sistemini bir araya getirerek üstün güç dağıtımı sağlıyor ve BMW TwinPower Turbo teknolojisinin hızlı tepki verme özelliğini yeni bir seviyeye taşıyor. BMW eDrive ile elektrikli sürüş, şehir içi ve ve şehirlerarası yollarda satışı kolay bir teklif hâline geliyor.

 

Bu Araçlar İlginizi Çekebilir

 

Çalışma stratejisinin önemli bir unsuru, dış kaynaklı ve geri kazanılan elektrik enerjisinin otomobilin verimliliğini en üst seviyeye çıkarmak için ihtiyaca yönelik kullanımıdır. BMW eDrive mimarisinin yapı taşları her bir otomobil konsepti için uyarlanmış; dört ve üç silindirli benzinli motorların yanı sıra klasik arkadan itişli modellerde, BMW xDrive modellerinde ya da elektrikli dört çeker özellikleriyle bir arada kullanılabiliyor.

Plug-in Hibrit ile Enerji Yönetiminin En Akıllı Hali

Plug-in hibrit otomobillerde akıllı enerji yönetimi yanmalı motor ve elektrikli motorun bir arada çalışarak tüm sürüş koşullarında maksimum verimlilik sunmasını sağlıyor. Çalışma stratejisi, otomobilin sadece elektrik gücüyle çalışması temeline dayanıyor. BMW’nin plug-in hibrit otomobilleri düşük ve orta hızlarda elektrik gücünü kullanıyor. Bu da sıfır lokal emisyonlu sürüş sisteminden faydalanmalarını sağlıyor. Daha büyük ivme ve yüksek hızlardaysa yanmalı motor da devreye giriyor.

Boost fonksiyonu iki çekiş sisteminden de tork gücü alarak otomobilin dinamik performansını en yüksek seviyeye çıkarıyor. Aynı zamanda otomobile dikkat çekici bir denge ve güvenlik sağlıyor. BMW eDrive, yüksek hızlarda da yanmalı motorun verimli bir şekilde (elektrik desteğiyle) çalışmasını sağlıyor. Bu da örneğin şehirlerarası yollarda ya da otobanda yakıt tüketiminin azalmasını sağlıyor. Otomobilin navigasyon sistemindeki rota kılavuz fonksiyonu etkinleştirildiğinde proaktif fonksiyon devreye girerek öngörülü çalışma sistemini başlatıyor. Bu sistem, verimliliği optimize eder ve elektrikli sürüş deneyimini en üst seviyeye çıkarıyor.

 

BMW ELEKTRİKLİ ARABALAR

 

BMW i8 gibi BMW X5 xDrive40e, BMW 330e ve BMW 740e modelleri de MAX eDrive modunda bir düğme dokunuşuyla 120 km/sa’e kadar, BMW 225xe ise 125 km/sa’e kadar tamamen elektrik gücüyle kullanılabilir. Bu noktada yanmalı motor sadece gaz pedalının kickdown eşiği geçildiğinde devreye girer. SAVE BATTERY modunda bataryanın şarjı, yolculuğun ilerleyen aşamalarında kullanılmak üzere korunuyor. Şarj seviyesi yüzde 50’nin altına düşerse batarya doldurulmaya başlanır. Vites koluS-Gate seviyesine getirildiğinde yanmalı motor, mevcut moddan bağımsız olarak devreye girerek iki sürüş sisteminin kombine maksimum güç çıkışının sürdürülmesini sağlıyor. Ayrıca bataryanın şarjı %80’e yükseliyor.

BMW eDrive fonksiyonlarının eklenmesiyle ECO PRO, COMFORT ve SPORT sürüş deneyimi modları artık geleneksel otomobillere göre çok daha açık şekilde tanımlanmış.

Hızlı ve Kolay Batarya Şarjı

Yeni BMW plug-in hibrit modellerindeki yüksek gerilimli bataryalar hem ev ortamında hem de yoldayken BMW 360° ELEKTRİKLİ çözümler kullanılarak son derece kolay, basit ve hızlı bir şekilde şarj edilebiliyor. Batarya, ev kullanımına uygun priz üzerinden standart şarj kablosu ya da BMW i Wallbox (şarj gücü: 3,7 kW) kullanılarak şarj edilebiliyor. Yolculuk esnasında bataryayı şarj etmek için BMW i mobilite hizmeti ChargeNow müşterilere 22 ülkede 30.000 şarj etme noktasından oluşan dünyanın en geniş ağını sunuyor.

Daha Yüksek Performans, Daha Düşük Yakıt Tüketimi

Yeni BMW X5 xDrive40e, BMW 225xe ve BMW 330e gibi eDrive teknolojisine sahip yeni BMW plug-in hibrit modellerinin tanıtımı sürerken, kısa süre içerisinde BMW 740e modelinin lansmanı planlanıyor.

Yorumlar

Yorum Yaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir