2016 Mini Cooper D Testi

Mini Cooper 5 Kapı 1.5 Dizel Kullanım Testi Kullanmak isteyip bir süredir işlerden dolayı fırsat bulamadığım abaları test etmeye devam […]

Bu makalenin yazarı Kerem Bozokluoglu
Yazar : Kerem Bozokluoglu
Yayınlanma Tarihi : 3 Eylül 2017 saat 15:39

Mini Cooper 5 Kapı 1.5 Dizel Kullanım Testi

Kullanmak isteyip bir süredir işlerden dolayı fırsat bulamadığım abaları test etmeye devam ediyorum. Yolda gördüğümde duruşuyla özendiğim arabalar arasındadır Mini Cooper. Hem eski kasa Mini Cooper hem de yeni kasa Mini Cooper tarzıyla bir başka gelmiştir gözüme. Haliyle kullanmak isteme nedenlerimden biri de bu.

2016 Mini Cooper

C Segmenti araçlar arasında yer alan Cooper ; spor çizgileri, farklı renk tavan rengi, sunroof, orta konsoldaki kocaman gösterge paneli, diğer araçlardan farklı kumanda panelleri Mini Cooper’ı benim gözümde hep alınması gereken bir araç olarak tutmuştur. Etrafımdaki arkadaşlarımdan kullananlar hep aracın rahatsız olduğu yönünde geri bildirimlerle doluydu. İnsan ister istemez arkadaşlarından bu şekilde şeyler duyunca arabaya karşı bir ön yargı besliyor. Diğer Mini Cooper seçenekleri ve teknik özellikleri için listeden tüm arabalara bakabilirsiniz

Geçtiğimiz hafta aracı kiralayıp kullanmaya karar verdiğimde gerçekten heyecanlandım. Çünkü dediğim gibi Mini Cooper hayallerimde hep sahip olmak istediğim arabalar arasında. Her araçta olduğu gibi Mini Cooper içine binince şöyle bir etrafa bakmak gerekiyor. Standart kullanımının dışında çizgileri olduğu için düğmeler ve kullanım sırasındaki yardımcı araçların yerlerini öğrenmek lazım.

Mini Cooper‘ın içini anlatmaya başlamadan önce dışından bahsedeceğim. Kullandığım aracın özelliklerini anlatayım önce. Benim kiraladığım araç Mini Cooper D 5 Kapı modeli olarak geçiyor. Mini Cooper D teknik özellikleri ise şu şekilde.

Mini Cooper D Teknik Özellikler

  • Model : 2017 Mini Cooper 1.5 D
  • Kapı Sayısı : 5 Kapı
  • Silindir Hacmi : 1496 cc
  • Beygir Gücü : 116 hp
  • Yakıt Türü : Dizel
  • Vites : 6 İleri Otomatik
  • Max. Tork : 270 Nm
  • Lastik Ölçüleri : 175/65 R15
  • 0-100 Km Hızlanma : 9.2 sn
  • Max. Hız : 204 km/s
  • Uzunluk / Genişlik / Yükseklik : 3982 mm/ 1727 mm/ 1425 mm
  • Bagaj Hacmi : 278 lt
  • Yakıt Deposu : 40 lt

Genel özelliklerinden de anlayacağınız üzere kullandığım araç 1.5 litrelik motora sahip önden çekişli otomatik ve 116 beygir gücü olan bir arabaydı. Ayrıca iki renkli Kırmızı kasa Beyaz tavanlı olan rengini kullandım. Şimdi bu özellikleri sayınca Mini Cooper D 5 Kapılı fiyatları ne kadar diye düşünebilirsiniz. Mini Cooper 5 Kapı Dizel 2017 0 kilometre anahtar teslim fiyatı 119.486 TL. ( Fiyat 28 Ağustos 2017 kampanyasız fiyatıdır ve bilgilendirmek amacı ile yazılmıştır.) Mini Cooper Fiyatlarını görmek için tıklayın. Ortalama 18 bin km de bir Cooper D 5 kapı sahibi olmak isterseniz ikinci elde bu aracı 90 bin TL civarına almak mümkün olabilir.

Mini Cooper Dış Görünüm

Cooper modelleri üretilirken her araba kendi tarzı ile yollara çıkıyor yazmışlar internet sitesinde. Bununla birlikte Cooper’a yaklaştığınızda otoparkta açıkçası bunu hemen hissediyorsunuz. Neden mi? Çünkü otoparktaki hiç bir araç Cooper gibi al beniye sahip olmadığını ancak bu kadar aracın içindeyken farkediyorsunuz. Tamam hayallerimden biraz kopuyor gerçeğe dönüyorum.  Cooper’ın ayrıt edici özellikleri opsiyonel kontrast renkteki tavan ve parlak siyah renkteki dikiz aynası kapakları, güvenlik barları, ön ızgara ve bagaj kapağı tutamağı olarak nitelendirebilirim. 15″ alüminyum jantlar ve krom egzoz çıkışlarıda ilk bakışta göze çarpan detaylar arasında. Her araba gibi cooper’da kusursuz değil. Aracı bir yere çarparsanız ne yazık ki o da hasar görüyor.

2017 Mini Cooper

Benden önce kullanan kişiler ne yazık ki küçük bir kaza geçirmiş ve araçta bir hasar bırakmışlar. Hani allah korusun sizin başınıza gelmesin böyle şeyler ancak olur ya küçük kazalar hepimizin başına geliyor. Böyle bir durumda Cooper bu şekilde bir hasar alabiliyor. Tabi Mini Cooper’ın al benisini yükselten özel rengi boyasında gizli. Bu boyayı her yer yapabilir mi bilemiyorum. Zira en son Renault Clio‘nun kırmızı rengini servis dışında bir yerde yaptırmak mümkün değildi.

Eski Mini Cooper’lardan farklı olarak artık 2016 modellerde yine resimde göreceğiniz gibi farlarda gündüz aydınlatmaları için farın dış tarafında bulunan alanda LED aydınlatmalar mevcut. Açıkçası bu Cooper için makyaj anlamında güzel bir redesign olmuş.

2016 Cooper D İç Tasarım

Mini Cooper’ın içine oturduğumda normalde kullandığım araçlardan çok farklı bir tasarım ile karşılaştım ve bu beni biraz şaşırttı diyebilirim. Neden diye sorarsanız : Genel olarak çok fazla araba kullandığım için arabalara 2-3 dk içinde hemen uyum sağlayıp tüm özelliklere hakim olabiliyorum. Ancak Cooper da bu biraz daha uzun sürdü. Çünkü hem göstergelerdeki farklılıklar hem de orta konsoldaki multimedya sisteminin kullanımı gibi fonksiyonlar diğer araçlardan farklı. Ayrıca her düğme manuel şekilli butonlardan tasarlanmış ve hangi düğme neyi kontrol ediyor anlamak biraz zaman alıyor.

Mini Cooper İç Tasarım

Daha önce bahsetmiştim arkadaşlarım aracın çok rahatsız olduğunu özellikle koltukların rahatsız olduğundan bahsetmişti ve ön yargım oluşmuştu. Ancak arabaya oturunca bu ön yargım kırıldı diyebilirim. Yine de emniyet kemeri oldukça rahatsız etti. Buna ek olarak aracın koltuk ayarlarını yapmakta oldukça güç. Araba 1.7 metre gemişliğe sahip olduğu için genişlik konusunda iç mekan biraz dar kalıyor haliyle koltuk ayarları için sağ ve sola elinizi sokmakta biraz zorlanabiliyorsunuz. Aracın içinde en sevdiğim özelliklerden biri sunroof sistemi. Oldum olası bütün arabalarda sevdim şu sunroof olayını. Bununla birlikte Mini Cooper da daha güzel bir dizayn olduğunu söylemek lazım.

Mini Cooper D içine girdiğimde sevdiğim ve sevmediğim özellikleri şöyle kısaca tek tek yazmak istiyorum. Almak istediğinizde kendi zevkinize göre bu özelliklere bir bakarsanız.

İç Tasarımda Mini Cooper Sevdiğim Özellikler :

  • Geniş görüş açısı. (Valla kendimi motorsiklet kullanıyor gibi hissettim.)
  • Direksiyon tutuş ve üzerindeki sadece düğme tasarımı ile dizaynı
  • Orta konsolda bulunan multimedya paneli
  • Otomatik klima tasarımı ve altındaki düğmeler
  • Ses sistemi
  • Ambiyansa uyumlu şekilde değiştirilebilen iç ışıklandırma
  • Sunroof’un içerideki havayı sürkile etmesi.
  • İçerideki kullanılan malzeme kalitesi.
  • Kapı açma kollarını tasarımı nedeni ile çok sevdim. Değişik bir tarzı var.

İç Tasarımda Mini Cooper Sevmediğim Özellikler :

  • Küçük eşyalar için neredeyse hiç yer yok 🙁
  • Benzin göstergesinin basit LED ışıklar ile yapılmış olması
  • Sürücü gösterge panelindeki dijital alanın küçük olması
  • Kol dayama yüzünden kullanımı zor olan multimedya silindir alanı.
  • Kol dayama nedeni ile zor kullanılan emniyet kemeri kilidi.
  • Koltuk ayarları için yetersiz el mesafesi.

Arabanın arkasına geçtiğimde ise 2 kişilik bir yer olduğunu görüyoruz. Aracın 3.9 metre ancak ön kapıları ve haliyle sürücü kokpit alanını geniş tutmak istedikleri için aracın arkası biraz daha küçük tutulmuş. Hatta koltukların yapısı nedeni ile arkada sadece 2 kişi oturabilir. 3. kişi oturmak isterse uzun bir süre yolculuk kesinlikle yapılamaz diyebilirim. İki yolcunun arasında bardak koymak için bir yer var. Ön alandakinin aynısı. Küçük eşyalar için yine burada hiç yer yok diyebilirim. Ayrıca diz mesafesi tam sınırlarda olmakla beraber baş mesafesi oldukça iyi. Ek olarak yine sunroof sayesinde arka taraf ferah bir alan kazanmış diyebilirim.

Mini Cooper Yakıt Tüketimi Ne Kadar?

Aracı önce 1 saatliğine almıştım ancak sonra keyfine doyamayınca 1 gün süre ile devam ettim. Cooper genel olarak tasarımı ile öne çıkan bir araç olsa da performansı da iyi olan bir araç. Boş ağırlığı 1.150kg olsa da kalkışlarda 270 nM lik torku ve 116 beygirlik motoru ile performansını hemen gösteriyor. Tabi modifiye yapabilirsiniz ancak bence zaten sıkışık olan bir trafiğe sahip İstanbul da bu araca ekstra bir güç takviyesine gerek yok. Mini Cooper kaç yakıyor? Ben normal kullanım standartlarında yani Eco modda iyi bir yakıt tüketimi sergilediğimi düşünüyorum.

 

Yakıt Tüketimi

Mini Cooper Yakıt Tüketimi Konusunda İddaalı

Cooper’ın fabrika verilerinde yakıt tüketimi ortalamada 3.8 litre olarak gösterilmiş. Ben hiç anlamıyorum bu verileri neye göre veriyorlar ancak arabanın ortalama 94 km kullanım sonrası ortalama 100 km de yakıt tüketimi  7.5 litre olarak ekranıma yansıdı. Burada aracın deposunu da doldurduğumu söylemem lazım. Yani ortalama 40 litrelik bir ağırlık daha eklendi.

2017 Mini Cooper

Cooper D 5 Kapı Resim Galerisi

 

Yorumlar

  • kemalkerem dedi ki:

    Mini cooper D Hakkında yorumlarınızı bekliyorum

  • Yorum Yaz

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir