2017 Ford Focus Trend X 1.6 Dizel Manuel Test ve İnceleme

Uzun zamandır incelemek istediğim araçlardan biri olan 2017 Ford Focus Trend X 1.6 Dizel’i sonunda test edebildim. Araç ile İstanbul – Didim arasında […]

Bu makalenin yazarı Kerem Bozokluoglu
Yazar : Kerem Bozokluoglu
Yayınlanma Tarihi : 23 Ekim 2017 saat 12:26

Uzun zamandır incelemek istediğim araçlardan biri olan 2017 Ford Focus Trend X 1.6 Dizel’i sonunda test edebildim. Araç ile İstanbul – Didim arasında yaptığım yolculuktan notlarımı ve izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım.

Aracı Budget dan kiralayarak aldım. Budget oto kiralama ile ilgili araç ve fiyat listelerini de artık web sitesi üzerinden bulabilirsiniz. 3 günlük kira indirimler ve ek masraflar ile ortalama 500 TL civarında tuttu. Araç bilgilerini kısaca veriyorum. 2017 Ford Focus Trend X 1.6 Dizel 95 beygir gücünde ve manuel bir şanzıman ile sunuluyor. Budget da Comfort olarak adlandırılan bu seri Ford listelerinde Trend X olarak geçiyor. Comfort seçeneği nedeni ile aracın ne yazık ki neredeyse özelliği yok diyebilirim. Bu araba giriş modeli ve Ford Focus Modelleri arasında en ucuz ve uyguna alınabilecek kasa.

Dış Görünüm

Kasasından çok bahsetmeye gerek yok diye düşünüyorum çünkü bildiğimiz Focus dan bahsedeceğiz. Bildiğiniz gibi ön panjurda 2017 başında bir güncelleme oldu. Artık daha geniş bir ön ızgaraya sahip Focus göreceğiz. Bunun dışında HB modeline göre bagaj hacminin de oldukça fazla olduğunu söylemek lazım. Bu aracın bagaj hacmi 421 lt. Genel hatlarından da bahsedeyim, aracın uzunluğu 4.538 mm, yüksekliği ise 1.469 mm. Bu değerler oldukça iyi. Özellikle araç içinde ortalama 1.80 boyunda biri için baş mesafesi gibi detaylar oldukça rahat.

İç Tasarım ve Teknoloji

2017 Ford Focus Trend X içine oturduğunuzda öyle konfor filan beklemeyin demek zorundayım. Aracın iç tasarımında fiyat dolayısıyla kullanılan malzeme bildiğimiz bagajda kullanılan plastik ile ne yazık ki aynı 🙁 . Tabi siz kalkıp bir üst seviyeyi zorlarım ben derseniz o ayrı konu. O zaman işler hemen değişiyor söylemem lazım.

Araca oturduğunuzda hemen geniş kadranlı güzel bir direksiyon simidi ile karşılaşıyorsunuz. En konforlu eklenti bu bence =). Direksiyonun ergonomisi çok iyi hazırlanmış. Hemen direksiyona sonradan eklenmiş gibi duran hız sabitleme kumandası dikkatinizi çekiyor. Gerçekten de direksiyona sonradan eklendiğini biraz inceleyince anladım. Demek ki her versiyona göre olabilecek şekilde hazırlanmış. Onun dışında uzun bir yol geçirdiğim bu direksiyon için söyleyeceğim bir şey yok gayet iyiydi.

Gelelim kadrana. Bu versiyonda kadran spor ve ince çizgilerden esinlenerek yapılmış. Kadran devir saati ve hız göstergesi iki yanda olmak üzere hazırlanmış. Ortada hararet çubuğu ile benzin göstergesi üzerlerinde de Casio Saatin ekranı gibi bir LED grafik ekranı mevcut. Diyeceksiniz ki Kerem bu kadar gömülmez. Ama gerçektende söylenecek söz yok. Bu ekranı direksiyondaki kumandadan kontrol ediyorsunuz ve inanılmaz karışık diyebilirim. Hele bir Eco kullanım modu gibi bir şey var o menüye girdiğimde ne seçebileceğim konusunda en ufak fikrim bile olamadı. Yaklaşık 1 saat karıştırdım diyebilirim. Neyse onun dışında bu ekranda gidilen Km, ortalama yakıt değerleri ve kalan gidilebilecek mesafe gibi bilgileri bulmak mümkün. Sinirimi bozduğu için daha fazla detayına girmeyeceğim =)

Şimdi sırada sürücü kapısındaki özelliklere geldik. Kapı açma mandalları oldukça iyi malzemeden yapılmış. Bu nedenle bunları beğendim. Kapılarda küçük eşyaları koymak için genişçe bir alan var. Yani Starbucks dan kahve alırsanız biten bardağınızı buraya rahatça çöp olarak atabilirsiniz. Kapıları açma kapama düğmesini mandalın hemen üzerine neden koymuşlar çözemedim. Bence cam açma kapama düğmelerinin altında konumlansa iyi olur. Buradan kontrol etmek zor. Burada en çok ayna kontrol cihazına takıldım. Hayatımda bu kadar saçma bir düğme görmedim. İnsan küçük bir joystick kullanır değil mi? Tam eksi not alıyor burada benden. Hazır burayı anlatırken hemen ışıkları aç kapa düğme grubundan bahsedeceğim. Küçük ama baya kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Sadece yeri biraz aşağıda kaldığı için kullanımı ergonomik değil onun dışında gayet iyi. Özellikle ön sis ve arka sis farlarını ayrı ayrı açıp kapatma fonksiyonunu düşünmüşler hayret ettim. Bir de ek olarak bu alanın hemen altında gizli bir torpido var. Buraya ruhsat v.b bir eşyanızı koyabilirsiniz.

2017 Ford Focus Trend X Teknoloji

Benim için bir aracın teknolojisi gerçekten çok önemli. Hele arabaya onca para verince insan içinde bir 7 inch LCD bluetooth bağlantısı v.b. gibi özellikler bekliyor. Yani 85.000 TL verip alacağınız 2017 Ford Focus Trend X modelinde bu özellikleri bulamayacağınızı açıkça söylemek istiyorum. Yaşadığım yine en kötü deneyimlerden biriydi diyebilirim. Çünkü bluetooth bağnatısı olmadığı için tek bağlantı noktanız USB kablosu oluyor. Eğer Iphone kullanıyorsanız bağlanıp müzik kısmına ulaşabilirsiniz ancak spotify dan müzik dinlemeye başladığınız an hayalleriniz yıkılabilir. 1sn de bir bir diğer şarkıya geçme opsiyonu devreye giriyor. Yani tek çalıştırabileceğiniz müzik ne yazık ki kendi hafızanızda veya apple Müzik kutusundaki müzikler olacak. Tam bir işkence çektim yemin ediyorum.!

Bunun dışında zaten radio ve CD çalar gibi fonksiyonlar standart. Müzik sistemi fena değildi ama eminim ki 1 yıl sonra tüm hoparlörler cızırtılı çalışmaya başlayacak çünkü güvenim bu noktada kırıldı.  Orta konsolda gördüğünüz onca düğme gözünüzü korkutmasın. 4 lü flashör dışındakiler bir işe yaramıyor =) Standart play stop tuşları işte.

Yarı Otomatik Klima

Yani menuelini gördüm, tam otomatik olanını gördüm de yarı otomatiğine hiç rastlamamıştım. Fan modülünü açtığınızda otomatik çalışmaya başlayan klima ortadaki kapatma tuşuna basarsanız kapanıyor. Neden bu tuş var gerçekten anlayamadım. Fanı kapatıp tekrar açınca çalışmıyorda anlamsız bir döngüye giriyorsunuz klima kullanırken. Klima altında da küçük eşyalar için bir yer var. USB port burada yer alıyor. Şimdi telefonunuzu buraya koyamayabilirsiniz çünkü vitese denk geldiği için telefon bu alana sığmıyor.

Vitesin hemen arkasında kocaman bir boşluk var. Belki de en faydalı alanlardan biri. İki bardak uzun yolda gayet güzel buraya sığıyor. Telefonunuzu buraya koyabilirsiniz. Bir de kol dayama için alanımız var. Burası da gayet güzel hazırlanmış. Hatta 12V şarj ünitesi de düşünülüp konulmuş bu da güzel aksiyonlar arasında. Kol dayama yüzünden emniyet kemerini takıp çıkarmak biraz zor oluyor.

Yol Sırasında Başıma Gelenler

Devamını yakında yazıyorum…..

Yorumlar

Yorum Yaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir