2023 Toyota bZ4X Donanım Özellikleri ve Fiyatı

Toyota bilindiği üzere çok uzun zamandır Benzinli çalışan ama elektrik motoru ile desteklenen motorları ile sürdürülebilir bir enerji üretimini desteklemeye […]

Bu makalenin yazarı Kerem Bozokluoglu
Yazar : Kerem Bozokluoglu
Yayınlanma Tarihi : 23 Mayıs 2022 saat 12:05

Toyota bilindiği üzere çok uzun zamandır Benzinli çalışan ama elektrik motoru ile desteklenen motorları ile sürdürülebilir bir enerji üretimini desteklemeye çalışıyordu. Bu nedenle Toyota’da hiç tamamen elektrikli bir model göremiyorduk. Ancak artan elektrikli araç satışları firmanın rotasını değiştirmesine neden olmuş olacak ki en çok ilgi gören SUV sınıfına yeni bir model ile giriş yapma kararı aldı. Toyota’nın 2023 yılında yollarda olması beklenen aracı Toyota BZ4X, Subaru markası ile birlikte geliştirildi ve hem önden çekişli hem de 4 tekerden çekişli özellikleri ile B Segment bir SUV den beklentileri artırmaya çalışıyor.

Hyundai Kona, Kia Niro, Tesla Model Y ve Volkswagen ID ile aynı segmentte kullanıcı ile buluşacak olan Toyota BZ4X EV SUV kategorisinde bu araçlarla yarışacak. Yapılan testlerde editörlerden geçer not alamamış olsa da bence tasarımı ve keskin hatlarıyla satış konusunda bu markalardaki araçlardan iyi olabilir.

Toyota BZ4X Elektrikli Motor, Güç ve Performansı

Toyota BZ4X yukarıda bahsettiğim gibi tek motorlu ve çift motorlu olarak piyasada olacak. Tek motorlu versiyon 201 beygir güç üretiyor.  İkinci versiyon olan 4 tekerden çekişli çift motorlu versiyon ise 215 beygirlik güç sunuyor. Çift motorlu versiyonun 0-100 hızlanması ise 6.4 saniye olarak testlerde gözüküyor. Bu da elektrik motorlu bir araç için hızlanma açısında düşük bir değer olarak gösteriliyor. Editörlerin en çok yakındıkları konulardan biri ise Rejenerasyon sistemlerin yetersiz olması. Bu nedemek? Elektrikli araçlarda rejenerasyon sistemi siz pedaldan ayağınızı çektiğinizde motorun kaybettiği bir kısım enerjiyi, araçta bulunan hareket enerjisinden geri kazanmasını sağlayan bir sistem. Böylece pedaldan ayağınızı çekinde bu sistem devreye girerek siz frene basmadan elektrik motoru kendini yavaşlatabiliyor. Bu sistem ne yazık ki Toyota BZ4X çok iyi çalışmıyor.

Menzil, Şarj ve Pil Ömrü

Toyota BZ4X iki versiyonda da aynı piller kullanılmış. Tek motorlu versiyonda 63.4 kWh lık bir pil kullanılırken, çift motorlu versiyonda 65.5 kWh pil kullanılıyor. Tek motorlu versiyon tam sarj ile ortalama 389 km lik bir menzil sunarken, çift motorlu versiyon 357 km lik menzil sunuyor. Yapılan testlerde çift motorlu versiyon ile şehirler arası yolculukta 257 km lik menzil sunması yine editörlerin hüsrana uğramasına neden olmuş.

İç Tasarım ve Konfor

Toyota BZ4X ‘ün içine girildiğinde havadar ve geniş bir hacim sunulduğunu görüyorum. 12,3 inç lik dijital gösterge ekranı geniş bir dokunmatik yüzeye sahip. 3 boyutlu harita ve kablosuz telefon bağlantı sistemleri ile IOS ve Android cihaz bağlantıları sağlıyor. Orta konsolu tamamlayan iki koltuk arasındaki bölüm ise kablosuz şarj ve küçük eşyalar için oldukça fazla bir sakalama alanına sahip. Ancak alt taraflarda ekstra alanlar bulunmadığı için bu alanların neden kullanılmadığı da soru işareti olarak karşımıza çıkıyor.

Kokpit bölümüden ise sürücüye 7,0 inç dijital gösterge ekranı standart donanım olarak sunuluyor. Aracın içinde ayrıca dokuz hoparlörlü bir JBL stereo ses sistemi mevcut.

Garanti ve Bakım Kapsamı

Aracın garanti ve bakım kapsamı her ülkeye göre değişiklik gösterse de 3 yıl veya 160.000 km ye kadar Toyota’nın ülkemizde elektrikli aksama garanti vereceklerini düşünebilirsiniz. Aracın Türkiye fiyatının ise  900.000 TL bandında olacağını düşünüyorum. Resmi açıklamalar geldiğinde buradan yine güncellemeleri paylaşacağım.

Toyota BZ4X Görsel Galeri

Yorumlar

Yorum Yaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir