2016 Mercedes C180 AMG Benzinli

Mercedes C180 AMG Kaç Yakar? Bu hafta Mercedes C180 AMG 1.6 Benzinli modelini inceledik. Ortalama yakıt tüketimini merak edenler için […]

Bu makalenin yazarı Kerem Bozokluoglu
Yazar : Kerem Bozokluoglu
Yayınlanma Tarihi : 28 Mayıs 2017 saat 12:52

Mercedes C180 AMG Kaç Yakar?

Bu hafta Mercedes C180 AMG 1.6 Benzinli modelini inceledik. Ortalama yakıt tüketimini merak edenler için hemen söyleyelim 12.2 litre yakıt tüketimi gerçekleştirdi. Yakıt tüketimi ile ilgili detayları yazının içinde daha detaylı anlatacağım.

Mercedes C180 AMG ile yaklaşık 210 km yol geçirdik. Bu süre zarfında aracın hem iç detayları ve donanımlarına bakmaya hem de sürüş izlenimlerimi sizlerle paylaşmaya çalıştım. Aracı çok hazırlık olmadan çektiğimiz için ne yazık ki güzel bir anlatım gerçekleştiremedim. Buna ek olarak aracı genel anlamda beğenmemek mümkün değil. Bunun nedeni hem Mercedes markasının vermiş olduğu bir ruha sahip olması hem de kullanılan malzeme kalitesi diyebilirim. Aracı kullanan okuyucuların kendi yorumlarını paylaşmasını rica ederim.

Mercedes C180 AMG

Mercedes C180 AMG Tasarım

Mercedes C180 AMG 1.6 litre benzinli motoru kullanıyor olsak bile tüm C serisi AMG araçların aynı kasaya sahip olduğunu söyleyelim. 2015 yılının son zamanlarında satışa sunulan C Sersinin bu gözde aracı çıktığı gün tepkileri hemen çekmeye başladı. Özellikle geçmişte C Serisi araçları kullanan Mercedes tutkunları aracı dış tasarımında beğendikleri göstermişlerdi. Aracın tasarımda daha spor bir çizgi sergileyen Mercedes aracı daha yere yakın hale getirerek eski C kasadan çok uzakta bir tasarım sergiledi. Ön tarafta büyütülen mercedes logosu ve ızgara aracın ön tarafına daha kaslı bir yapı kazandırdı.

Ön tarafta gündüz LED farlarından başlayarak arkaya doğru uzanan çizgiler bir bütünlük halinde aracın arkasını yere yakınlaştırıyor. Mercedes C180 AMG de AMG paketinde bulunan tampon altında bulunan spoyler lar aracın spor yapısına ek olarak daha agresif duruyor. İki bölmeli cam tavan siyah rengi ile aracın üst tarafında yine aracın rengine göre tarzınız değişebilir ancak beyaz araçta güzel bir tasarım katıyor.  Mercedes C180 AMG ye profilden baktığımızda ise jantlar ve aracın bütünlüğü dikkat çekiyor. Araç çizgileri niteliği ile aşağı doğru düşüyor gibi gözükmüş. Profilde aşağı doğru düşme olmasa da aracın üst kısmının aşağıda doğru eğildiğini görüyoruz.

merc-c180-amg

Mercedes C180 AMG nin bagaj hacmi de oldukça iyi tasarlanmış. Mercedes ve BMW gibi bu segmentteki araçlarda hem aracın ağırlığını düşürmek ve buna bağlı olarak yakıt tüketimini düşürmek için stepne lastik bulunmuyor. Şunu söylemekte fayda var bu araçlarda özel patlamayan kenarları çelik tel ile kaplanmış basıncı düşse bile jantlara zarar vermeyecek özel lastikler kullanılıyor. Gerçi lastik patladığında baya masrafa yol açsa bile uzun dönemli ve diğer lastiklere göre oldukça kullanışlı olduğunu söylemek lazım. Bagajda stepne olmayınca size bol bol alan kalıyor. Video da göreceğiniz üzere iki adet bavul rahatlıkla sığabileceği gibi aracın mdf sini yukarı kaldırdığınız da da orada daha hacimsiz eşyalar için yer olduğunu göreceksiniz.

İç Tasarım

Mercedes C180 AMG nin iç tasarımını incelemeye arka koltuklardan başlıyoruz. Arka tarafa oturduğumda sıkışık bir yere oturmuşum hissi veriyorsa bir araç benim için yolculuk imkansız hale geliyor. Mercedes C180 AMG bu noktada ortalamada kaldı. Ne sıkışık ne de çok rahattı diyebilirim. Buna ek olarak aracı kullanan kişinin de bu oranda payı yüksek. Koltuk 1.87 boyunda biri için ayarlanmış olmasına karşın diz mesafesi oldukça iyiydi. Uzun yolculuklarda arka koltuklar 2 kişiden fazlasını almamalı. Koltukların ortasında küçük bir sehpa bulunuyor. Bu sayede küçük eşyalarınız ve bardak, cola gibi yiyecekleri koyabileceğiniz bir alan oluşuyor.

Mercedes C180 AMG ‘nin genel anlamda malzeme kalitesinin iyi olduğunu belirtmek istiyorum. Arka taraftaki ışınlar LED ve dokunmatik düğme hissiyatı veren butonlar ile açılıp kapanıyor. Baş mesafesini uzatmak ve rahatlık sağlamak için Cam tavanın ikinci bölümü tam başınızın üzerine geliyor. Böylece alçalan tavan etkisi ortadan kaldırılmış.

Gelelim kokpit bölümüne. Mercedes C180 AMG nin hem yolcu tarafı hem de aracı kullanan kişinin bulunduğu taraf oldukça ferah dizayn edilmiş. Kullanılan plastik özel kaplama ve yumuşak tasarlanmış. Orta konsolda ahşap efekti verilmiş ve oldukça şık tasarlanmış. İsterseniz piano black tasarımını satın alabilirsiniz. Ancak zamanla inanılmaz parmak izi ve çizikler oluşuyor. Almadan önce buna dikkat etmenizi öneririm.

Mercedes C180 AMG Multimedya Deneyimi

Mercedes’in A Serisi ve CLA serisinde de söylediğim gibi C serisinde de orta konsola yerleştirilen bu ekran kimseyi mutlu etmiyor. Araca sonradan monte edilmiş gibi duran bu ekran dokunmatik olmadığı için kullanımı da zorlaştırıyor. Araca ait bir çok bilgiyi bu ekran üzerinden takip edebiliyorsunuz. Otomatik klimayı ve ayarlarını da buradan yapabiliyorsunuz. Aracın orta konsolunda bir sürü düğme var. Neden orada oldukları pek anlaşılmıyor olsa da kullanım alışkanlığınıza göre işe yarayabilir. Mesela benim bir arkadaşım aracın klima ayarlarını sadece bu düğmeden yapıyormuş. Monitör üzerinden takip bile etmiyormuş. Bu da aslında kullanım açısından ne kadar kötü bir deneyim sunulduğunun göstergesi.

Aracın orta konsolundan devam ediyorum çünkü burada anlatılacak çok şey var. Konsol üzerinde vites kumandası yok. Bunun yerine yuvarlak bir kumanda üzerinde de dokunmatik bir TouchPad duruyor. Mercedes C180 AMG ve diğer C serisi tüm modellerde bu seçenek donanıma dahil olarak geliyor. Ancak kavram kargaşası yaratan durum her iki kulandanın aynı işlevi yapıyor olması. Yani neredeyse bu iki kumandanın aracın toplam tutarına etkisi nereden baksanız 7.000 EURO civarında. Size isterseniz dokunmatik isterseniz manuel kullanım opsiyonelliği sunsa bile bence çok anlamsız geldi. Aracın müzik sistemi isterseniz üst bir paket ile daha iyi bir marka ile değiştirilebiliyor ve haliyle daha iyi bir deneyim sunuyor ancak donanım paketinde gelen ses sistemi sizi tatmin edecek düzeyde ses veriyor.

Mercedes C180 AMG

Yine orta konsolda yukarı aşağı hareket eden ve sadece ses açıp kapamaya yarayan bir rulo düğme var. İki koltuğun arasında ve yine konsolun L kısmında bolca küçük eşyalar, ruhsat cüzdan koyacak yer var. Telefonunuzu da kolayca şarj edebilmeniz için USB girişler konulmuş bu alanlara. Böylece ortalarda çok fazla kablo gözükmüyor. Biraz koltuklardan bahsedelim. Koltuklar oldukça rahat. Her iki taraftaki koltuklar otomatik ayarlanabiliyor. Sadece ileri ve geri götürmek için manuel kullanım yapıyorsunuz. Koltuklar bedeninizi oldukça iyi sarıyor ve virajlarda araca tutunmanızı kolaylaştırıyor. Sol ve Sağ kapıda donanıma dahil olarak gelen koltuk ısıtmaları sayesinde sıcak koltukta oturuyorsunuz. Ben sevmiyorum bu koltuk ısıtma işini böyle garip bir his veriyor sürekli =) anladınız sanıyorum…

Mercedes C180 AMG Direksiyon

Direksiyon 3 kollu ve üzerindeki tüm tuşlar gayet güzel bir şekilde kullanılıyor. Direksiyon arkasında isterseniz manuel kullanıma geçmeniz için vites değiştirebileceğiniz kulakçıklar var. Tepki süreleri de oldukça iyi. Orta konsolda vites bölümü olmadığından bahsettik. Bu bölüm direksiyonun arka tarafında bir kol olarak eklenmiş. D Drive modu, P Park modu ve R Geri olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Kullanımına alışmak biraz zorluyor ancak 2 saat sonra alışmış oluyorsunuz. Normalde bu alanda silecek kolu olduğu için alışmak zor yoksa sıkıntı yok yani.. Direksiyonun diğer tarafında ise silecek, sinyalizasyon ayarları için bir kol ve hız sabitleme için biraz daha aşağıda bir kol daha bulunuyor. Bu kollarında kullanımına kısa zamanda alışıyorsunuz.

Motor ve Mercedes C180 AMG Yakıt Tüketimi

Benim kullandığım Mercedes C180 AMG 1.6 litrelik 156 beygirlik Benzinli bir motor, otomatik şanzıman ve arkadan itiş özelliğine sahip. Aracı alır almaz hemen ekrandaki tüm bilgileri sıfırlayarak yola koyuldum. Aracın fabrika verilerine göre 7 ileri otomatik Benzinli modelinde karma tüketiminin 5.9 litre olduğu söyleniyor olsa bile bu değerleri yakalamak neredeyse imkansız diyebilirim. Çünkü aracı 210 km boyunca iki defa karma tüketimini kontrol ettiğimde 12.2 litrelik yakıta kadar inebildim. Bu kullanım normal şehir içi ve şehir dışı kullanımım kadar ve normal kullanımın haricinde bir durum sergilemedim. Mercedes C180 AMG kullanırken 4 farklı mod seçimi yapabiliyorsunuz.

Bu modlar ve aralarındaki izlenimlerim şöyle ;

  • Echonomic : Yakıt tüketimi ve diğer tüm ayrıntıların en ekonomik olması gereken şekilde aracın çalışmasını sağlayan mod.
  • Comfort : Biraz daha komforlu bir sürüş sergiliyor ve ekonomik mod ile arasında fazla fark yok gibi.
  • Sport : Bu moda geçtiğinizde aracın biraz daha atik olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu durum sadece düşüncelerinizle doğru orantılı araca pek fazla etkisi yok.
  • Sport+: Bu moda geçtiğinizde aracın motor sesini duymaya başlıyorsunuz. Ancak tüm sistemler hala aktif durumda olduğu için gaza yüklendiğinizde bile aracın ESP EDS gibi sistemleri sürekli aracı düzeltiyor ve size spor güvenli bir kullanım sergiliyor. İkinci hissedilen durumda aracın direksiyonu daha sertleşiyor ve gaz tepki süreleri kısalıyor.
  • Individual (Kendi tercihleriniz) : Burada ayarları siz yapıyorsunuz. Aracın motoru ve yakıt ekonomisi, direksiyon sertliği, gaz tepki süreleri gibi fonksiyonları siz yönetiyorsunuz. Ama her şey yine sizin elinizin altında değil.

Aracın hızlanması ve 200 km ye zorlanmadan çıkması beğendiğim özellikleri arasında. Bana mısın! demeden hız yapabilirsiniz. Bununla birlikte aracın ses yalıtımı da oldukça iyi. Tüm camlar kapalı olduğunda dışarıdan neredeyse hiç ses gelmiyor. Beğendiğim bir diğer özellik ise aracın üstünde bulunan açılır cam tavan. Hem aracın havalandırması açısından güzel hem de içerinin ışık almasını sağlıyor. Güzel bir diğer yanı ise perdesi açık olsa bile kafanız pişmeyecek şekilde hazırlanmış bir camı var. Cam tavan kullananlar ne dediğimi anlayacaklardır. Mercedes C180 AMG fiyatları günümüzde ne yazık ki el yakıyor. Aracın ikinci el fiyatlarına baktığımda ortalama 140 bin TL – 160 bin TL arasında fiyatlar görüyorum. Sıfır bir Mercedes C180 AMG almak isterseniz güncel kampanyalar ile standart bir donanımı 180 bin TL ve üzerinde alabiliyorsunuz.

Mercedes C180 AMG Beğendiklerim 

  • Tasarım
  • Spor görünüm
  • Malzeme kalitesi
  • Koltuklar
  • Direksiyon ve kullanımı
  • Manuel kullanım özellikleri
  • Yol tutuşu
  • Bagaj hacmi
  • Cam tavan

Mercedes C180 AMG Beğenmediklerim

  • Yakıt tüketimi ( Üst segment araç alacakların umrunda olmaz ama bence önemli)
  • Sürüş asistanlarının kapatılamıyor olması
  • Dokunmatik olmayan ekran
  • Orta konsolda aynı işi yapan kumandalar ( dokunmatik ve altındaki yuvarlak kumanda)
  • Orta konsolda aynı işe yarayan fazla düğmeler
  • Süspansiyon ( Çok sert ve şehir içinde çukurları içinizde hissediyorsunuz)

Mercedes C180 AMG değerlendirmemi okuduğunuz için teşekkür ederim. Yazım hatası veya abartı bir yorumum olduysa affınıza sığınıyorum. Yorumlarınızı bırakmanız hem diğer ziyaretçilerimizin konu hakkında değerlendirmenizi okuması hem de deneyimlerinizi paylaşmanıza yardımcı olacaktır.  Mercedes C Serisi modellerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

  • engin dedi ki:

    sen gerçekten amatörsün, aracın ekranının dokunmatik olması konusunu bayağı abartmışssın, güvenlik sebebiyle kullanıcıların seyir halindeyken ekrana dokunarak konsantre değil, orta konsoldaki touchpad veya dier tuşu kullanarak aksiyon alması gerekir.

    • kemalkerem dedi ki:

      Engin merhaba, yorumun için teşekkür ederim. Abartalı olduğunu düşündüğün noktalar için daha fazla deneyimini paylaşırsan yayınlamaktan da mutlu oluruz. Teşekkür ederim.

  • mulusan dedi ki:

    Elinize sağlık,, enfes çalışma olmuş.

  • Yorum Yaz

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir