Ben Araç Kiralarken Neler Yapıyorum

Araç kiralarken dikkat edilecekler arasında bir çok madde var. Bu yazımda kısaca Araç Kiralarken Dikkat Edilecekler e değineceğim. Şimdi önce aracı uzun dönem araç kiralaması, kısa dönem araç kiralaması ve günlük araç kiralaması seçeneklerinden hangisini seçtiğiniz olacaktır.  Ben 2016 yılından bu yana artık araç sahibi değilim. Bunun nedeni istanbulda artan trafik yoğunluğu, arabaya ödediğim gereksiz vergi miktarı, arabanın yıllık bakımı ve gereksiz akaryakıt ücretleri. Araba yerine artık ya motorsiklet ya da toplu taşımayı tercih ediyorum.

Hal böyle olunca arabaya ihtiyaç duyduğum bir çok zaman oluyor. Bu zamanlarda işe kiralama seçeneğini kullanıp ihtiyacım doğrultusunda günlük veya kısa vedli araç kiralama seçeneklerinden birini değerlendiriyorum. Günlük kiralamayı genel olarak araç incelemeleri için kullansam da bir çok zaman özel işlerim için de kullandığım oluyor. Burada iki tane firma var. Birisi ZipCar diğeri ise drive YOYO. ZipCar’ı fiyatları uygun olduğu için daha çok tercih ediyorum. Genel olarak Mecidiyeköy, Levent, Beşiktaş ve Bebek bölgelerinde oldukça yaygın bir araç kapasitesi var. Bu nedenle araç bulmak kolay oluyor. YOYO yu ise genel olarak zorda kalmadıkça kullanmıyorum. ZipCar 20 km üzeri kullanımda kiralama ücretine ek km başına 0.50 kuruş ile ücretlendirme yaparken YOYO da  ise kiralama ücreti almadan sadece KM bazında ücretlendirme alıyor. Bu nedenle genel olarak ZipCar daha ucuza bir kiralama sağlıyor diyebilirim. Bu nedenle ZipCar kullanıyorum. Ek olarak ZipCar da her ay araçlar yeni otomobiller ile değiştiriliyor.

Kısa dönemli kiralamalarda ise genel olarak AVİS / Budget tercih ediyorum. Bunun nedeni ise Vodafone ile yaptıkları anlaşmada liste kiralama fiyatı üzerinden %50 indirim Budget avantajı olması. Bu kampanya sanıyorum 2019 yılında da olacak gibi duruyor. Sitede henüz bitiş tarihi verilmemiş. Bu sitenin dışında araç kiralaması yapabileceğiniz Garenta ve Enterprise firmalarını da deneyebilirsiniz. Ben genelde ikisini de tercih edemiyorum çünkü fiyatlar Budget’a göre daha pahalı oluyor.

Peki araç kiralama için kısa vadeli veya günlük tercihlerimizden birini yaptık. Bundan sonra nelere dikkat etmemiz gerekiyor kısaca onları inceleyelim.

 

Araç Kiralarken Dikkat Edilecekler

  • Firma Seçimine dikkat edin.
  • Aracınızın Türkiye şartlarını göz önüne alırsak kısa vadeli kiralamalarda Otomatik Vites ve Dizel Yakıt türü özelliklerine sahip olmasına dikkat edin. Çünkü böylece kesinlikle daha az yakıt tüketecek ve aracı geri bırakırken daha fazla tasarruf etmiş olacaksınız.
  • Kampanyaları mutlaka gözden geçirin. Muhakkak size uygun bir kampanya göreceksiniz. Kampanyalara dikkat edin diyorum çünkü genel olarak kampanyalar nedeni ile listelemelerdeki satış fiyatları biraz daha yukarı çekilebiliyor. Bu durumda listede yüksek fiyattan kiralama yapabilirsiniz.
  • Yıllık üyelik gerektiren ZipCar ve YOYO dan kiralama yapmak istiyorsanız her iki firmadan kiralama yapacağınız tarihten en az 1 hafta önce başvuruda bulunun. Kartlar hemen çıkmadığı için kiralamayı da hemen yapamıyorsunuz. Not : ZipCAr’ın Levent Özdilek AVM de standı var. Oraya giderseniz kartınız hemen çıkıyor.
  • Rezervasyonunuzu en az 1 hafta önceden yaptırın. Böylece kısa vadeli veya günlük kiralamalarda istediğiniz aracı alabilirsiniz. Bu önceden rezervasyon yaptırmanın kısa vadeli kiralamalarda bir avantajı daha oluyor. Sizden önce o segmentteki araç kalmaz ise bir üstteki segmentten aracı aynı fiyata kiralamanız için opsiyon sunulabiliyor. Bu da daha pahalı ama benzer özelliklerdeki (Yakıt ve Vites Tercihi) aracı daha ucuza almanızı sağlıyor.
  • Rezervasyonu yaptırdıktan sonra söylediğiniz zamandan en az 30dk önce aracı teslim almaya gidin. Günlük kiralamalarda aracı 20dk önce alabiliyorsunuz bu da size ekstra 20dk demektir. Aracı bırakırkende 10 ile 20 dk arasında geç kalabiliyorsunuz. Günlük kiralamalarda aracın 20 dk dan sonra alarmı çalıyor. Bu da güzel bir görüntü değil. Bu durumda günlük kiralamalarda 30 dk uzatmayı APP ler üzerinden yapabilirsiniz. Kısa dönemli kiralamalarda ise 30dk önce gitmek evrak işlemlerini zamanında bitirmeniz için yeterli oluyor.

Araç Kiralarken Ne İstiyorlar

  • Araç kiralarken yanınızda mutlaka Kimlik, Sürücü Belgesi ve ödeme yapmak için Nakit veya Kredi kartınızın olması gerekiyor. Kredi kartınız yoksa kiralama yapamayacaksınız demektir! Bunun nedeni araca olası bir ceza gelmesi, geçiş ihlali gibi yaşayacağınız durumlar için bloke yapılacak bir alan bırakılması. Bloke konusunda bunun detaylarını anlatacağım.
  • Bunların dışında Araç Kiralarken Dikkat Edilecekler listemizde 18 yaşından büyük olmanız gerekiyor. Ancak sadece 18 yaşını doldurmak yetmiyor. En düşük model araçları kiralamak için min. 2 senelik sürücü belgenizin de olması şart. Bazı araçlar için 4 yıl üzeri sürücü belgesi bile isteniliyor. Sürücü belgeniz eskiyse sorununuz yok.
  • Güvence paketleri sunuluyor. Bu paketler sayesinde başınıza gelebilecek olası durumlarda kendinizi daha fazla korumaya alabilirsiniz. Örneğin yolda lastiğiniz yarıldı. Stepne ile değiştirdiniz. Ancak yarılan lastiğin ücretini ödemeniz gerekiyor. İşi kötüsü eğer 10 bin km nin üzerinde bir araç kiralarsanız iki lastik parası vermeniz gerecek. Bu tahminen modele göre değişir ancak 1000 TL gibi bir tutar alacak. Halbuki 75 TL fazla ödeyip bu tip güvence paketleri ile daha fazla ücret ödemekten kurtulabilirsiniz. Bu opsiyonlara dikkat etmenizi öneririm.
  • İkinci şöför seçeneği. Aracı kiralarken sadece tek bir şöför kullanabilir ve ödemeyi de kullancak kişinin kredi kartı ile yapabilirsiniz. Ancak ek şöför paketi almanız durumunda ikinci şöför de aracı kullanabiliyor ve tüm haklar onun için de geçerli oluyor. Bu durumdan faydalanmak için kiralama esnasında ikinci şöförün de Sürücü Belgesi ve Kimliği yanında olmalı. Not : Günlük araç kiralamalarında kiralamayı yapan kişiden başkası aracı kullanamıyor. Böyle bir durumda hem üyelik iptal ediliyor hem de ciddi bir parasal yaptırım olabiliyor. Buna dikkat etmek lazım.

Araç Kiralarken Kredi Kartı Bloke

  • Günlük araç kiralamalarında YOYO kredi kartınıza ciddi bir Kredi Kartı Blokesi koyuyor ve bloke’nin açılması da aracı geri iadenizden bir hafta sonra oluyor. Bu nedenle eğer kartınızın limitleri düşükse YOYO dan araç kiralarken kiralama bedelinizin yanında min 1.000 TL bloke olacağını da unutmayın. 1 ay içinde iki kez kiralama yapmak istemeniz durumunda ise Bloke nedeni ile araç kiralaması yapamayabilirsiniz.
  • ZipCar da ise hiç bir bloke durumu olmuyor. Ancak aracı kullanıp bıraktıktan sonra HGS ve Ceza gibi ücretler otomatik olarak kredi kartınızdan kesiliyor.
  • Kısa dönemli kiralamalarda ise ( 7 güne kadar) 500 TL gibi bir bloke konuluyor. Bunun nedeni de yine HGS ve Ceza ları kapsıyor. Aracı kiralayıp bıraktıktan sonra iade işlemi kredi kartınıza yapılıyor.

Kiralık Aracı Alırken Dikkat Edilecekler

  • Evrak işlemleriniz bittikten sonra aracı size vermek için bir görevli aracı getirecektir.
  • Aracı teslim almadan önce tüm aracın etrafını güzelce gezin ve ezik, çarpık, göçmüş, kırık veya şüpheli bir durum var mı kontrol edin. Bu işlemi gerçekten çok iyi yapmalısınız. Hatta gerçekten bir araba satın alıyormuş gibi özenle bakın.
  • Aracın etrafını dolaştıktan sonra bagaj kapağını açıp kapatın. Rahat ve düzgün kapanıyorsa sorun yok. Eğer kapanmıyorsa ve zorlanıyorsanız bu arabaya daha önce arkadan çarptıklarını gösterir. Bunun not edilmesini görevliden isteyin.
  • Tüm kapıları açıp kapatın. Araç kapıları da rahatça açılıp kapanmalıdır. Aksi takdirde buralarda da kaza durumları olabilir. Yine böyle bir durunlar karşılaşırsanız bunu da görevliye not edecek şekilde yazdırın.
  • Motor kaputunu açın ve kapağın yine rahat kapanıp kapanmadığına bakın.
  • Aracın içine binin ve tüm elektrik sistemlerini kontrol edin. Özellikle yeni araçlarda yol bilgisayarı arızaları hızlıca söyler. Böyle bir işaret olup olmadığını kontrol edin. Aracın içinde sigara içilmiş mi? Eğer içilmiş ise bunu da belirtmeniz önemli. Koltuklarda yanık, iz veya leke var mı bunu da kontrol etmeyi unutmayın.
  • Son olarak aracı çalıştırın ve 5 dk kadar çalışacak şekilde bırakın. Araç sizden önceki kullanıcı tarafından kaç km kullanıldığını kontrol edin. Yol bilgisayarından kaç litre yakıt tüketimi olduğuna bakın. Genel olarak 100/km gibi bir şey yazacaktır yanında. Bu neden önemli. Dİyelim ki Dizel 1.6 litrelik otomatik bir araç kiraladınız. Bu araçlar ortalamada 5 litre ile 7 litre arasında yakıt tüketimine sahiptirler. Önceki kullanıcı eğer bu değerden daha yüksek bir yakıt tüketimi yapmışsa ya motorda bir bozukluk ya da sizden önce aracın baya performanslı bir şekilde kullandığının göstergesidir. Bu durumda aracı almanız risk teşkil eder. Çünkü araç bozulabilir veya hali hazırda bozuk olabilir.

En İyi Araç Kiralama Firmaları

  • Ben yazıda da bahsettiğim gibi Kısa Vadeli araç kiralamalarında Budget veya Avis, günlük kiralamalarımda ise ZipCar’ı tercih ediyorum. Daha önce Budget dan kiraladığım ve test ettiğim araçları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kısa Dönem Kiralamalar için

  • Avis
  • Budget
  • Garenta 
  • Enterprise
  • Yolcu360
  • Garajyeri / Sahibinden araç kiralama yapıyor. 

Günlük Kiralamalar İçin ;

  • Drive YOYO
  • ZipCar 

bu yazımda Araç Kiralarken Dikkat Edilecekler listesini sizler için oluşturmaya ve kendi deneyimlerimi size aktarmaya çalıştım. Umarım kiralama yaparken bu noktalar size yardımcı olur. Yakıt tüketimi konusunda en cimri araçları görmek için burayı tıklayabilirsiniz.