Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek “stajyer ehliyet” uygulamasından önce ehliyet almak isteyenler, sürücü kurslarında yoğunluk oluşturdu.

“Stajyer ehliyet” uygulamasından önce ehliyet almak isteyenler için sürücü kurslarına kayıt süresi, bugün saat 17.00’de doldu.

Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu (TUSEKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Vekili Kenan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stajyer ehliyet uygulamasının 1 Ocak 2016’da yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

Çetin, stajyer sürücülük, meydana gelen trafik kazaların önlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından müfredata konulmuş faydalı bir sistem olduğunu belirtti.

Sürücülerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren stajyer sürücü belgesi alacaklarına dikkati çeken Çetin, şöyle konuştu:

“Stajyer ehliyette 7-8 madde var. Bunlardan bazıları, 3 defa kırmızı ışık ihlali, 100 ceza puanından 75 ceza puanını doldurması, alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi gibi durumlardaehliyeti iptal edilecek. Böylelikle ehliyeti iptal olanlar tekrardan sürücü kurslarına gidip kayıt yaptırarak, direksiyon ve teori eğitimlerini aldıktan sonra tekrardan o 2 yıllık stajyer ehliyet süreci başlayacaktır. Hatalara, kazalara tekrar sebebiyet vermezlerse asıl belgelerini tekrar gidip trafik tescil bürolarından alabilecekler.”

Çetin, “stajyer ehliyetin” getirdiği yeni kurallara tabi olmak istemeyenlerin sürücü kurslarına akın ettiğini, kurs kaydı için bugün son gün olduğunu ifade ederek, “10 Ekim’de bir sınavımız olacak. Bu sınava yetişmek için insanlar telaş içerisinde. Sürücü kurslarının işleri yoğunlaştı ama kontenjan sınırlaması olduğu için kontenjanlar doldu” dedi.

1329641423673

“STAJYER EHLİYET UYGULAMASI GEREKLİYDİ MEMNUNUZ”

Yeni uygulamanın son derece yerinde olduğunu beliren Çetin, Türkiye trafik kazalarında dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığını, binlerce kişinin trafik kazasında hayatını kaybettiğini belirtti. Çetin, “10 milyarlarca maddi zararlar oluyor. Bu kazaların yüzde 75’i sürücü hatasından kaynaklanıyor. ‘Stajyer’ uygulaması da sürücü kusurlarının, hatalarının azaltılması için bakanlık tarafından yapılmış bir uygulamadır, çok iyi olacaktır. Sürücülerimiz dikkatli ve kurallara uygun bir şekilde araç kullanma mecburiyeti içerisine gelecekler, hoşgörülü olacaklardır. Bundan çok memnunuz. Hatta trafiğin düzene girebilmesi için sürücü olma sürecinin daha da zorlaşmasını istiyoruz” diye konuştu.

“STAJYERLİKTEN KURTULMAK, KURALLARA UYMAMA HAKKI TANIMIYOR”

Güvenli sürüş teknikleri uzmanı Özgül Sular ise sürücülükte “stajyerliğin” kamuoyunda olumsuz bir konu gibi algılandığını ancak sürücülerin trafiğe adaptasyonu açısından yararlı bir uygulama olduğunu belirtti.

Bazı Avrupa ülkelerinde “stajyer sürücülerin”, bu süreçte yanlarında ehliyeti olan bir refakatçiyle araç kullanabildiğine işaret eden Sular, şunları kaydetti:

“Stajyer ehliyete kalmamak için sürücü kurslarına kayıtlarda son dönemde yüzde 20-30 civarında artış yaşandı. Stajyerliğe kalmama isteği şu anlama mı geliyor; ‘Ben kurallara uymayacağım. Bu yüzden bir an önce ehliyetimi alayım, yasadan etkilenmeyeyim’. Bu yasa, herkes için faydalı. Bu anlayışla ele alınmasını doğru bulmuyoruz.”

Yeni döneme kalmamak için son gün kayıt yaptıran kursiyerlerden Bilal Yerlikaya ise Ağrı’da esnaf olduğunu belirterek, “Ehliyet için 2 yıllık stajyer ehliyetuygulamasının geleceğini duydum. İki yıl staj görmek istemediğimden gelip hemen kaydımı yaptırdım. Kursta yoğunluk vardı bende ancak kendime kontenjanda yer bulabildim. 10 Ekim’deki sınava girebileceğim” dedi.

Kaynak AA