Smart #1 Elektrikli ile Crossover SUV de ucuz yolculuk başlıyor.
Smart markasının uzun zamandır konsept olarak beklenen aracı Smart #1 8 Nisan 2022 deki yapılan lansman ile tüm otomotiv meraklılarına tanıtıldı. Aracı uzun zamandır takip edenlerden biri olarak şunu söylemek istiyorum ; konsept olarak tanıtıldığı günden bu yana konsept özelliklerinden ödün vermeden hayata geçen en başarılı araba olarak tarihe geçecek.
Smart #1 hem dış hem de iç tasarımında geleceğin teknolojik araç konseptini tam anlamıyla taşıyor. Özellikle inci rengi ile kırık beyaz bir hava yaratan ve plastik aksamlarla bunun birleştiren dış tasarım, bronz renklerdeki kapı eşikleri ve tavan renklerinin uyumları elektrikli arabaların geleceğini yollarda buluşturuyor. Aracın genel olarak hatlarına bakacak olursa ufak gölge oyunlarının haricinde Crosover SUV segmentine yeni bir açısı gelecek.
Aracın dış tasarımı dışında boyutlarına baktığımda 4.27 metre uzunluğa, 1.82 metre genişliğe ve 1.64 metre yüksekliğe sahip olduğunu görüyoruz. Bu da bana boyutlarından yola çıkarak B Segment bir Crossover SUV ile karşılaşacağımızı gösteriyor. Aracın ağırlığına bakacak olursak 1.820 kg lık bir ağırlığı var. B Segment Crossover’lar genel olarak 1.200 kg civarında oluyorlar ancak bu araç safkan bir elektrikli olduğu için pillerin buradaki ağırlığa etkisi var gibi. Segmentindeki araçlardan biraz küçük olsa da bence yeterli seviye de olan Bagaj yükleme hacmi ise 411 litre.
Smart #1 safkan bir elektrikli SUV olarak aramıza katılıyor olmasının yanı sıra performans ve güç olarak beklentileri karşılayabilecek mi bu da ciddi bir soru. İçten yanmalı bir motora sahip olan araçlarla karşılaştırdığımızda genel olarak AĞIR tabiri kullanabilecekken, Smart #1’i elektrikli bir otomobillerle karşılaştırdığımızda HAFİF olarak nitelendirebiliyoruz. Smart #1 da kullanılan Nikel, Kobalt ve Manganez karışımlı piller 66 kWh ‘lık bir güç üretiyor. Üretilen bu güç ile araç 268 beygirlik bir güç sunuyor ki bu boyutlardaki bir aracın ivmelenmesi için çok iyi bir değer. Genel olarak Elektrik motorlu araçların fabrikalar tarafından hızlı gitmemeleri ve daha uzun ömürlü olmaları, bunlara ek olarak da pillerin ısınma limitlerini korumak amacıyla hız sınırladıklarını biliyoruz. Bu nedenle elektrikli araçlar genel olarak 105 km ile 140 km arasında maksimum hızlara sahipler. Smart #1 ise maksimum hız limiti 180 km/h ile ortalamanın üzerinde.
Gelelim zurnanın zırt diyeceği asıl noktaya. Bildiğiniz üzere elektrikli araçların günümüzde hızlı şarj olması gibi bir durum yok. Yani benzinliğe gidip akaryakıt alır gibi hemen işinizi halledip çıkamıyorsunuz. Bu nedenle aracı belirli bir süre şarj noktasında bırakmanız gerekiyor. Bu nedenle şarj noktasındaki elektrik ünitesi ve aracın maksimum şarj olabilme kapasite rakamları çok değerli hale geliyor.
Smart #1 DC Şarj ile 150kW desteği sunuyor. Bu ne demek? Bu araç ortalama Türkiye koşullarında 150 kW şarj edebilen bir şarj ünitesinde pil kapasitesini 30 dakikada %80 oranında doldurabiliyor. Yani en hızlı şarj ünitesi ile bu arabaya yeterli oranda menzil sağlayacak değeri 30 dakikada alabiliyorsunuz. WallBox adı verilen evinizdeki elektriği dönüştüren cihazlar ile şarj etme imkanınız da var! Bu üniteleri kullandığınızda ise %80 doluluk oranına gelmeniz 3.5 saat sürüyor. Smart #1 tam kapasite şarj olduğu durumda 420 ile 440 km arasında bir mesafe gidebiliyor.
Yukarıdaki değerleri düşündüğümüzde Smart #1 ile şehir içinde günlük 70 km kullanım yaparsanız ortalama haftada bir kere evde 3.5 saat şarj etmeniz yeterli olur. Günlük 100 km yaparsanız 4 günde bir 3.5 saat yeterli olur. Hızlı bir şarj ünitesinde %80 doluluk için 30 dakika şarj etmeniz yeterli demiştim. Bu durumda Zorlu Enerji Sistemlerinin sağladığı enerji dolum istasyonlarında 90 kw ve üstü destekleyen bir cihazda 30 dk geçirmenin bedeli 213 TL oluyor. %80 doluluk ile ortalama 380 km gittiğinizi varsayıyorum bu durumda km de 1,7 TL para harcamış oluyorsunuz. Benzinli bir araçta bugünkü koşullarla en iyi yakıt tüketimi sağlayan aracı düşünürsek 100 km de 5,5 litre yakan bir araç ( 22 TL Dizel ) km de 1,21 TL lik bir yakıt tüketiyor. Aynı hesabı 100 km 8 litre yakan bir benzinli araç için düşünürsek ( 19 TL Benzin ) 1,52 TL lik bir yakıt tüketimi var.
Bu durumda elektrikli araba almanın nesi avantajlı diye düşünebilirsiniz. Hemen size elektrikli arabanın avantajlarını anlatıyorum;
AC Tip 2 soketler için
ORTALAMA GÜÇ FİYAT / BİRİM
7,4 kW’a kadar 0,49 TL/dk
7,4 kW- 11 kW arası 0,77 TL/dk
11 kW ve üstü 1,05 TL/dk
DC CCS ve CHAdeMO soketler için
ORTALAMA GÜÇ FİYAT / BİRİM
50 kW’a kadar 3,2 TL/dk
50 kW – 90 kW arası 5,3 TL/dk
90 kW ve üstü; 7,1 TL/dk
Smart #1 içine göz attığımda ise orta konsol üzerine konumlandırılmış 12.8 inc lik bir dokunmatik ekran görüyorum. Tüm multimedya sisteminin bu ekran üzerinden kontrol edildiğini de hatırlatmak isterim. Multimedya sistemi derken aslında bu araca özel yapılmış yep yeni bir işletim sistemi de diyebiliriz. Bir bilgisayar masaüstünü andıran tasarımı ile tam bir kontrol sağlayacağını düşünüyorum. Bunun haricinde sadeliğe inanılmaz özen gösteren Smart mühendisleri aracı kullanan sürücü için de yine çok sade ve şık görünüme sahip, olabildiğince az ve öz bilginin olduğu 9.2 inc dijital gösterge peneli ile hemen onun önünde aracın ön camına yansıtılan 10 inc head-up display ekran konumlandırmışlar.
Teknoloji açısından oldukça donanımlı olan Smart #1 gelişmiş bir sürücü yardım sistemi paketi içeriyor. Burada ikinci seviye bir otonom sürüş kabiliyeti eklenen araçta dur&kalk özellikli adaptif hız sabitleyici, şeritte kalma yardımcısı, kör nokta uyarısı, otoyol ve trafik sıkışıklığı yardımcısı, otomatik park, adaptif uzun farlar ve 7 hava yastığı bulunuyor.
Son olarak Smart #1 Türkiye fiyatı ve satışa sunulacağı tarih konusunda henüz net bir detay olmamakla birlikte bu özelliklerde bir aracın ortalama 860 TL bandından piyasamızda olacağını ifade edebilirim. Türkiye fiyatı açıklandığında hem bu yazıyı güncelleyeceğim hem de Smart kategorisinden araca ait özellikleri gözlemleyebilirsiniz.
Yorumlar