Ülkemizde son dönemde araç üretiminin durması ile 0 araç olmamasından kaynaklanan 2. El Araç satışındaki araba fiyatlarının 0 araç fiyatlarından daha pahalı olması ile birlikte 2. El Araç alacaklar için yeni düzenlemeler getirildi. 15 Ağustos tarihli resmi gazetede yayınlanan haber ile 2. El araç satışlarında belge ve ihtiyaç değişiklikleri yapıldığına dair bilgiler yer aldı. Bu değişiklikler sonrasında; ikinci el araç satıcılarına yetki belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Sadece sisteme daha önce kaydedilmiş olan resmi kayıtlı otomobil satıcılarında olacak “ikinci el araç satış yetki belgesine” başvurmak için son gün 31 Ağustos 2020.

2017-fiat-egea

Satış Yetki Belgesi Olmayan Ne Olacak?

Yeni düzenleme ile yetki belgesine sahip olmayanlar bir yıl içinde en fazla 3 adet araç satışı yapabilecek. Bu sayının üzerinde yapılan satışlar ticari faaliyet olarak değerlendirilecek. Bu durumda aracın satışından doğan satış bedeli ise bakanlıkça belirlenen Güvenli Ödeme Sistemi üzerinden yapılacak ve ek masraflar paranın aktarılacağı satıcı hesabından otomatik olarak düşülebilecek. 0 Model araç fiyatlarını görmek için tıklayın

Ekspertiz Raporuna Ne Oldu?

Satılan araçlar için ekspertiz raporu alma zorunluluğu da getirildi. Bu güne kadar ekspertiz raporunu alarak satış sırasında ibraz etmek yeterli idi. Ancak bundan sonra satış tarihinden en geç 3 gün içinde alınmış ekspertiz raporu sunulması zorunlu olacak. Ekpsertiz raporu zorunluluğu 8 yaşın üzerinde veya 160 bin kilometreyi geçen araçlar için uygulanmayacağı da açıkça belirtilmiş durumda. 2019 yılında satışa sunulan 2. el araçların araçların %35 den fazlasının 160 bin km üstünde olması da dikkat çekici durumda.

Araç Kiralama Şirketleri Ne Yapacak

Bilindiği üzere araç kiralama şirketleri 1 yıl araçları kullandırdıktan sonra ortalama 150-270 km arasındaki araçlarını 2. el araç pazarında satıyorlardır. Bu düzenleme ile birlikte Kiralama Şirketleri de bünyesinde yer alan yeni araçları 1 yıldan önce satışa çıkaramayacaklar.

Bu durumun araçların kiralanması sırasında km sınırı getirilmesi durumunu daha da arttıracak gibi gözüküyor. Şirketlerin uzun dönemli araçların km lerini bir noktada iyi seviyede tutmak istemeleri gerekecek ve km yükseldiği durumda 2. sene satışa çıkaracağı araçtan kaybedeceği bedeli kiralama tutarına eklemesi gerekecektir.