İstanbul – Bodrum Elektrikli Araba Şarj İstasyonları

istanbul Bodrum arası Elektrikli Şarj istasyonları ve Elektrikli Şarj etme ücretlerini araştırdık

2020-Mini-Cooper-Elektrik
Bu makalenin yazarı Kerem Bozokluoglu
Yazar : Kerem Bozokluoglu
Yayınlanma Tarihi : 20 Eylül 2020 saat 22:07

TOGG’un elektrikli arabalarını tanıtması ile başlayan ve Türkiye de de uzun zamandır kullanımı artmaya devam eden elektrikli arabalar ve Elektrikli Araba Şarj İstasyonları hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı. Bu işe tabii ki erken başlayanlar maliyet açısından her zaman dezavantajlı olsalar da özellikle uzun dönemli kar konusunda oldukça avantajlı olacaklar. Bunun nedeni elektrikli araçların şu anda fazla ilgi görmemesinden dolayı fiyatlarının normal arabalardan daha düşük olması. Bu değişim başladığında bir anda içten yanmalı motorlu araçların fiyatları aşağı düşerken Elektrikli Arabaların fiyatları bir anda yükselmeye başlayacak. Buna ek olarak şarj noktalarını şimdiden oluşturan firmalarda bir anda değerlenecek.

“En yaygın göreceğiniz ZES şarj istasyonu. Bu istasyon için yanınızda kablonuzun olması gerekir.”

Elektrikli Araba Şarj İstasyonları

Ülkemizde 2020 yılı itibari ile çok az elektrikli araba kullanımı bulunuyor. Şehir içinde bir aile otomobili olarak kullanılabilecek en uygun araçlar arasında Renault ZOE ilk sırada gösteriliyor. Yine gençlerin özellikle üniversite öğrencilerinin değişilmez aracı olarak da yine Renault markasının Twizy aracı öne çıkıyor. Bu arabalar ile 250 km mesafe gidip 7 lira gibi bir ücret ödüyorsunuz.

Bu iki araca muadil olacak ve aile otomobili olarak alınabilecek henüz bir araç yok. Fiyat performans olarak biraz daha yukarılara çıkmanız gerekiyor ve ilk seviyede karşımıza BMW i3 ve Mini Elektrikli çıkıyor. Bundan sonrasında ise üst seviyelere çıkmaya başlıyor ve Tesla Model S, Model X ve Model 3 le karşılaşıyoruz. Bunun yanında dilerseniz Jaguar iPace ve Porsche Taycan modellerine de bakabilirsiniz.

Bodrum’a Elektrikli Araç ile Nasıl Gidilir?

Peki giriş seviyesinde bir araç aldığınızda yazın Bodrum taraflarına gitmeye karar verdiniz. Nasıl gideceksiniz? Yıllardır elektrikli araçlar için bugünlere hazırlanan bir çok firmayı araştırarak başlamanız gerekiyor. Sebebi ise bu yolculuk boyunca aracınızın pil kapasitesine bağlı olarak bazı Elektrikli Araba Şarj İstasyonları nda durmanız ve aracınızın elektrik pillerini doldurmanız gerekiyor.

İstanbul Bodrum Arası Elektrik Şarj Noktaları

İstanbul’dan Bodrum’a yapacağınız bu yolculukta şu anda en fazla şarj istasyonuna sahip olan firma ZES ile tüm yolculuk boyunca rahat ve hızlı şarj donanımına sahip olabilirsiniz. Elektrikli aracınız ile bu yolculuğu yeni yapılan İstanbul – İzmir otoyolu üzerinden gerçekleştirmeniz gerekiyor. İstanbul’dan Bodruma kadar yapacağınız bu yolculuk 7 saat 48 dakikada 697 km yol giderek ulaşabilirsiniz.

Elektrikli araç kullanımı ile 250 km menzilli araç için 3 kere, 450 km menzilli araç ile 2 kere durmanız gerekiyor. Yol üzerinde toplam 5 adet Hızlı Şarj istasyonu var. Bu noktalara denk getirirseniz daha az bekleme süresi ile hızlı şarj yapabilirsiniz. ZES şarj istasyonu  sistemlerinde bulunan bu Hızlı Şarj ünitelerinde genel olarak 1 adet CHAdeMO Soket 50 kw ve 1 adet CCS/SAE- Soket 100 kw desteklemektedir. Hazırladığımız İstanbul – Bodrum Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Haritasına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ZES Şarj İstasyonu 2020 Eylül Fiyatları

Şarj istasyonlarındaki maliyetler biraz garip. Aracınızın öncelikli olarak Şarj istasyonu ile uyumu veya daha doğrusu istasyonun dolum yaptığı maksimum kapasite kadar aracınızın buna uyumlu olup olmaması burada ödeyeceğiniz fiyatı değiştiriyor. ZES istasyonlarından herkes yararlanabiliyor ve üyelik şartı bulunmuyor. Ancak rezervasyon ve üyelik yaptırmadan şarj etmek isterseniz bunlar için ekstra ücretler bulunmakta. Ortalama ödeyeceğiniz tutarları sizin için söyle araştırdım;

AC Tip 2 soketler için ( Normal Şarj ) 

Bu şarj tipi her araç için geçerli olan ve tüm araçlara uyumlu olan soket tipi oluyor. Şarj istasyonun gücüne bağlı olarak size verdiği enerji değişmekle beraber bu enerjiyi alma ayarını siz de otomobil içinde sınırlayabiliyorsunuz. Mesela istasyona aracı bağladınız ve 20kw ile şarj başladı siz bunu isterseniz 7kw da sabitle diyebiliyorsunuz. Böylece kalacağınız süre ve ödeyeceğiniz fiyatı organize ediyorsunuz.

  • 7.4 kW’a kadar –> dakikası 0,15 TL den yararlanabilirsiniz.
  • 7.4 kW ve üstü –> dakikası 0,35 TL den yararlanabilirsiniz.

Not : Eğer ZES sistemine abone değilseniz misafir araç olarak sınıflandırılıyorsunuz bu durumda sizden 60 TL standart bir ücret kesiliyor.

DC CCS ve CHAdeMO soketler için ( Hızlı Şarj )

Bu şarj tipi ise aracı oldukça hızlı şarj etmek için kullanılıyor. Özellikle CCS tipi şarj üniteleri 100kw ve daha fazla şarj edebilme kapasitesine sahip. CHAdeMO ise CCS den bir kademe daha küçük ancak bu da hızlı şarj ünitesi olarak değerlendiriliyor ve 50kw şarj kapasitesine sahip. Bu üniteler ile aracınızı ortalama 30-60 dk içinde full şarja kavuşturabilirsiniz.

  • 50 kW’a kadar –> dakikası 1 TL den yararlanabilirsiniz.
  • 50 kW ve üstü –> dakikası 1.5 TL den yararlanabilirsiniz.

Not : Eğer ZES sistemine abone değilseniz misafir araç olarak sınıflandırılıyorsunuz bu durumda hızlı şarj üniteleri için sizden 120 TL standart bir ücret kesiliyor.

Bu yazımda size Elektrikli Şarj noktaları hakkında bilgi vermeye ve İstanbul dan Bodruma yapacağınız bir yolculukta ZES Elektrikli Araba Şarj istasyonlarını nerelerde bulabileceğinize dair bilgiler vermeye çalıştım. Yazıyı beğendiyseniz yorum yapmayı ve ek bilgiler için farklı bilgileri eklemeyi unutmayın.

Yorumlar

Yorum Yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir