Kadınlar ve Otomobilleri

Dünya üzerinde ne olursa olsun içinde KADINLAR geçen herhangi bir cümle tüm erkeklerin dikkatini çektiği gibi kadınlarda bu nedir diye […]

2021 DS3 Crossback E-Tense Elektrik Tüketimi
Bu makalenin yazarı Kerem Bozokluoglu
Yazar : Kerem Bozokluoglu
Yayınlanma Tarihi : 10 Nisan 2022 saat 14:09

Dünya üzerinde ne olursa olsun içinde KADINLAR geçen herhangi bir cümle tüm erkeklerin dikkatini çektiği gibi kadınlarda bu nedir diye bir kere bakar. Şimdi başlık böyle olunca sizin de dikkatinizi çektiğini düşünebiliriz. Çok eski bir konu olmamakla beraber gelişen teknolojilere ayak uydurduğumuz bugünlerde otomobil kentli kadınlar ‘ın vazgeçilmez bir aksesuarı olmaya başladı. Gün geçmiyor ki güzel bir otomobilin içinden hiç ummadığınız bir kadın çıksın. Kimi zaman seksi kimi zaman da yaş yetmiş sınıfına giren kadınlar ‘ın gerçekten de bu kentli trafik mücadelesinde işleri oldukça zor.

Kadınlar da Kullanıma Genel Bakış

Kadınların kah kendi araçları kah eşlerinin araçlarını kullanmak suretiyle trafiğe hayat kattıkları doğru. Ben kendi bakış açımdan “Kadınlar ve Otomobilleri” ne baktığımda üç farklı sürücü modeli görüyorum.

  1. Ehliyetini yeni almış gibi davranmaktan vazgeçmeyenler
  2. Dikkatini sadece kullanmaya odaklayanlar
  3. Ara gazcılar

Ehliyetini Yeni Almış Gibi Davrananlar

Bu profilin kullanımı oldukça yaygın. Tipik özellikleri park alanlarına çapraz yanaşmak, şerit çizgizisine arabayı ortalamak, sağa veya sola ne zaman geçeceğini belli etmeden ilerlemek, gaz pedalını asla sonuna kadar basmamak. Bu kullanıma giren kadınların  sergiledikleri tavır tamamen erkek egomanyasındaki trafik illetinden korkmalarından kaynaklanıyor ve nedendir bilinmez seneler geçse de bu tavırlarını asla bırakmıyorlar.

Tavsiyem bu sistemin bir parçası olduklarını ve koskoca bir otomobile sahip olduklarını unutmamaları. Trafik denilen illetten korkmak, ben bunu yapamam demek yerine tam tersine bunu yaparım burada beni takip ederler şeklinde bir tavırı trafikte hayat biçimine çevirmeleri olacaktır.

Dikkatini Sadece Kullanmaya Odaklayanlar

Hepimiz biliyoruz ki kadınlar her zaman erkeklerden daha dikkatli ve daha nazikler. Hal böyle olunca dikkat meselesi ve yeni bir otomobil birleşiminden koltuğunu direksiyonuna yapıştıran emniyet kemerini çantası gibi sıkıştıran gaz pedalını tedirginlik abidesi olarak kullanan bir profille karşılaşmamak mümkün değil.

Ne kadar bu model Ehliyet ‘in alındığı günden itibaren değişmeye başlıyor olsa da 5 sene sürmeyecek bir zamanda düzeltilebilir. Bu profil için ne yazık ki asıl suçlu kendine güveni olmayan ehliyet kursundaki sürücü hocaları. Kursun ilk dönemlerinde o kadar tedirgin tavırlar ile eğitiyorlar ki bu profil fabrika ayarları böyle çıkıyor.

Tavsiyem araç kullanmanın ne kadar keyifli olduğunu hatırlamaları olacak. Hani kursa yazılmadan önce bir arabam olsa hemen gezmeler tozmalar hayalleriniz vardı ya. İşte bu hayallerini hatırlayıp koltuğunuzu direksiyondan uzak bir noktaya tam yerine çekemeniz, daha sportif ve güvenli bir oturuş tarzı sergileyip azıcıkta gaza basmanız olacak.

Ara Gazcılar

İşte en sevdiğim profil tipi. Arabaya ilk babasına olan sevgisinden aşık olan kadın tipidir. Manuel vitesli arabasını bir minibüs şoförü edası atan babasına olan hayranlığı aslında istemeden bilinç altında ona araba kullanmayı yıllar önce öğretmeye başlamıştır. Makas atmanın, gaza basmanın hatta gazın yetmediği noktalarda daha hızlı gidelim haykırışlarını içinde tutamayan bu model sürücü kursuna bile ilk başladığı gün hocaları tarafından sen sınava gelirsin denilerek sadece ehliyet sınavlarına gelir.  Zaten biliyordur.

Bakıldığında bir kadın için en güzel profil gibi gözükse de işte bu profil fazla öz güven yüzünden kurallardan bir haber aslında küçük çaplı bir trafik terörüdür. Genel olarak arabası su kaynatır, şanzımanı genel olarak 3 yılda bir bozulur, mutlaka ve mutlaka benzini yolda biter. Ayrıca bu profile ait kadınlar oto bakım ve servislerinin en sevdiği profiller arasındadır. Tavsiyem biraz daha arabanın ne olduğunu bilmeniz olacak.

Bu üç profili de ele aldığımızda aslında erkeklerden farklı olmadıklarını da görmek çok zor değil. Demek ki neymiş kadın erkek ayrımı yokmuş. O zaman nelere dikkat edeceğiz arabamız varsa. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar. 

Hangi Tip Araç Sahibi Olmalısınız

Kadın ve erkekler için bir çok fiziki değişiklik söz konusu olduğu için araçlarında fiziki etkenleri değişiyor. Bir çok Türk Erkeği göbekli, 1,75 üzeri boya sahip ve yapılı oldukları için zarif ve minyon tipli bayanlara göre daha geniş araç tercihlerinde bulunuyorlar

Arabanıza Sahip Çıkın

Biliyorum çok itici geliyor olabilir ama abalar biliyorsunuz ki çok pahalı ve onlarında aynı sizin gibi bakıma ihtiyaçları var. Bakımlı Araç = Bakımlı Kasın gibidir erkekler için.  İşte bu ihtiyaçları karşılarsanız kimseye hatta kocanıza bile gerek kalmadan rahatça arabanız ile uzun yıllar sorun yaşamadan gezebilirsiniz.

Bir yıl içinde arabanızda dikkat etmeniz gereken noktalar

  • Muayene : Aracınızı 0 aldıysanız ilk 3 yıl aracınızı trafik muayenesi yani devletin aracınızın trafikte dolaşmasına uygun olup olmadığı kontrolünü yaptırmanıza gereken yok. Ancak bundan sonra her 2 yılda bir defa bu kontrolleri yaptırmanız gerekiyor. Bunun için artık çok kolay bir yöntem var. İnternetten araç muayene randevu sayfasına girip TÜV den randevu alıp aracınızı gününde ve saatinde istasyona götürmeniz yeterli.
  • Vergi : Motorlu taşıt kullanıyorsanız vergisine de katlanacaksınız demektir. Devletimiz bu vergileri internet üzerinden artık tahsil edebiliyor. Hatta kredi kartına taksit bile yaptırmak mümkün. Yılda iki defa aracınızın motor hacimine göre (ruhsatta motor hacmi yazar) ödemeniz gereken bir bedel var. Araç Vergi Hesaplama için buraya tıklayabilir veya Vergi Ödemeleriniz için buradan sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu sayfalardaki bilgiler için mutlaka ruhsat ve kimlik bilgileriniz yanınızda olsun.
  • Kural İhlali ve Ceza : Hepimiz araç kullanırken bazı ihlallere yol açıyoruz. Bu nedenle cezalar da plakalarımıza bizden habersiz kesilebiliyor. Hız cezası, park cezası derken birden yüklü paralarla karşılaşmamak ve zamanında ödeyerek indirim kazanmak için haftada bir kez bile olsa cezalarınızı araç ceza sorgulama sayfasından öğrenmenizi tavsiye ederim.
  • Yağ Değişimi : Aracınızın tipine ve özelliklerine göre her 15 bin kilometrede aracınızın motor yağının değişmesi gerekmekte. Bu yağ değişimlerini benzin istasyonlarında veya serviste yaptırmanız mümkün. Lütfen bu değişimi kendiniz yapmaya çalışmayın. Mutlaka teknik biri tarafından yapılmalıdır. Ortalama 100 TL ye en iyi aracın yağını değiştirtmek mümkün. Püf noktası olarak 15 yerine 10 binde aracınızın yağını değiştirirseniz motoronuzun ömrünü gerçekten uzatmanız mümkün.
  • Silecek Suyu : Arabanızı ilk aldığınız gün motor kaputunun nereden açıldığını, nasıl açıldığını ve en önemlisi silecek suyunun nasıl konduğunu mutlaka öğrenin. Bunu sormak ayıp değildir. Her araçta bu fonksiyonlar değişik olduğu için sorup öğrenmek istediğinizde herkes yardımcı olur. Silecek suyunun nereden konduğunu bilmek büyük artı kazandırır. Küçük bir ayrıntıdır ancak çok önemlidir.
  •  Aracınızı Yaz’a ve Kışa Hazırlamak : Araçlarda aynı bizler gibi yazlık ve kışlık elbiselere ihtiyaç duyarlar. Lastik hava basınçları ve lastik seçimleri önemli olduğu kadar polen filtresi, klima gazı gibi ayrıntılar önemlidir. Bu nedenle Yaz’a ve Kış’a girmeden önce mutlaka aracınızı servise götürüp bu ayrıntılara bir göz attırın. Bunlar için ödeyeceğiniz ücretler 50 TL yi geçmeyecektir ancak arabanızın ömrünü uzatacaktır.
  • Lastik Değişimi : Arabanızda her 40 bin km de lastiklerinizi değiştirmeniz çok önemli. Lastik hem yol tutuşu ve güvenlik için önemli hem de fren mesafesi ile yakıt tüketimine direk etki eden en büyük unsurdur. Aracınızı ilk aldığınız dönemlerde lastikler yeni ise çapraz yer değişimleri ile her 25 bin km de aracınızın yola tutuşunu arttırabilirsiniz. Bu işlemler için lütfen bir lastik bayisine girip 30 dk nızı ayırın. Size yılda lastik almadan masrafı en faz 70 TL olacaktır. Bunun yanında kış aylarında karlı ve kaygan zeminler için Kış Lastiği almanız çok önemli. Artık lastik bayileri hem yazlık hem de kışlık lastikleriniz için size barındırma hizmeti de verdiği için yılda bir defa da olsa lastiklerinizi kendi güvenliğiniz için değiştirmeyi unutmayın.

Güvenlik İçin Bir Kaç Hatırlatma

Son yıllarda özellikle akıllı telefonlarında hayatımıza iyice girmesi ve sıkıcı trafikler nedeniyle bol bol kullandığımız dikkat dağıtıcı unsurları araç kullanırken bir kenara bırakın. 2014 de yapılan kazaların %30’unu dikkatsizlik sonucu (elinde telefonla oynama, video seyretme, makyajını tazeleme v.b.) olduğunu bilmek lazım.

Son olarak şunları söylemek lazım. İster Kadın olun isterseniz Erkek bu trafikte her yerde olduğu gibi birbirimize saygı ve sevgi ile yaşamamız gerektiğini asla unutmayın. Özellikle Kadın şoförlerin her zaman daha nazik olmak gerektiğini bir asansörde nasıl öncelik tanıyorsanız trafikte de aynı saygıyı göstermeniz gerektiğini unutmayın.

Yorumlar

Yorum Yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir