Hibrit araçların başarılı olması, sürücülerin binek otomobil ve motor seçenekleri konusunda yeni çözümlere karşı ilgisini arttırdı. Sürüş keyfi, radikal performans […]
Hibrit araçların başarılı olması, sürücülerin binek otomobil ve motor seçenekleri konusunda yeni çözümlere karşı ilgisini arttırdı. Sürüş keyfi, radikal performans ve kontrol altında tutulan tüketimi bir araya getiren ve bu konuda öncü olan Peugeot Sport ilk hibrit kompakt hatchback modelini yarattı
Peugeot 308 R Hybrid, saf performans arayışına mükemmel bir boyut getiriyor: Dikkat çekici kompaktlık, dört köşeye atılmış tekerlekler, mükemmel bir denge.
Bu hedefe ulaşmak için, Peugeot 308 hatchback ve onun Emp2 platformuna dayanma avantajını kullanıyor. İlk bakışta göze çarpan 308’in zarif tasarımı ve sportif görünümü radikal bir ifadeye dönüşmek üzere ilk kez Quartz konsepti ile tanıştığımız tasarım kodlarını benimsiyor.
80 mm genişletilmiş tekerlek izleri üzerine oturan 235/35 R19 lastiklerle yere adeta yapışan Peugeot 308 R Hybrid geniş hava girişli kaputun örttüğü etkileyici ön yüzü ve köşeli kenarlı ve düz yüzeyli mineral tamponu ile asfaltı adeta yutuyor. Damalı desenli ön ızgara 500 hp güç üreten yenilikçi çekiş ünitesini hava ile besliyor. Mekanik bileşenler etrafında sıkıca çizilen profili çizgileri ışığı yakalıyor ve bakışları aracı keşfetmeye doğru yönlendiriyor. Peugeot 308 R Hybrid floresan pigmentler ve cam partiküllerin entegrasyonu ile etkileyici şekilde yoğun bir mavi renkle giyiniyor. Bu renk hem hibrid motor ve hem de tarihsel olarak Fransız yarış araçlarına özgü olan rengi çağrıştırıyor. Arka kapılarda, bu mavi renk Peugeot’nun en ekstrem modellerinin simgesi olan çift renkli tasarımın farklı bir yorumunu oluşturacak şekilde mat siyah ile eşleşiyor. Arkada, Peugeot 308 R Hybrid’in radikal tasarımı son derece yalın bir şekilde kendini gösteriyor. Bagaj kapağının üstündeki dar spoyler aerodinamik yapıyı pekiştiryor. Öte yandan, tampon sıcak havayı dışarı çekerek akü sıcaklığını kontrol altında tutmaya yardımcı olan iki hava deliği içeriyor. Hava girişleri ve kasa altları üzerine tatbik edilen beyaz seramik görünümlü dokunuşlar otomobilin dinamik karakterini vurguluyor.
Açılan kapılar geniş orta konsol ve dört koltuk ile biçimlendirilen etkileyici bir iç mekânı gözler önüne seriyor. Seçilen malzeme ve renkler Peugeot 308 R Hybrid modelinin öncelikli amacı yüksek performansı açıkça ortaya koyuyor.
Böylece, üst giydirme aksamı ve tavan kaplaması antrasit gri renkleriyle ayırt ediliyor. Koltuklar paslı görüntü verilmiş açık kahverengi deri ile döşendi. Gerçek spor geleneğindeki kırmızı dokunuşlar, sayaç çerçeveleri, direksiyon simidi merkezi ve orta konsol başta olmak üzere iç mekânı boydan boya beziyorlar.
Peugeot 308 R Hybrid’te ilk kez şimdiye kadar genellikle sadece konsept otomobillere ayrılan malzemeler kullanıldı. Ön panel, dijital dokuma tekniği kullanılarak üretilen bir kumaş ile kaplandı. Bu yenilikçi malzeme aracı hafifletmek için köpük benzeri malzemelere gerek kalmadan yumuşak dokunuşlu büyük, karmaşık parçaların üretilmesini sağlıyor. Bu dijital kumaş siyah deri ve kahverengi eskitilmiş deri ile birlikte kapı panellerinde kullanılıyor.
Peugeot i-Cockpit’in yenilikçi mimarisi sayesinde, sürücü güç aktarım ünitesinin sağladığı 500 hp gücü tam güvenlik içinde kontrol ediyor. Orta konsolda, iki buton mekaniğin denetlenmesini sağlıyor. Birinci buton güçlü motoru uyandırırken, ikincisi ise Hybrid modundan ZEV (%100 elektrikli) moduna geçişi sağlıyor. Delikli deri kaplı ve Peugeot 308 R Hybrid logosu taşıyan kompakt direksiyon simidi viraj alırken hassas ve keskin bir konumlandırma sağlıyor. Sağ başparmağıyla direksiyon simidi üzerindeki butona basarak Hybrid Spor modunu devreye alıyor. El altındaki vites değiştirme paletleri sürücünün altı-ileri şanzımana parmak ucu ile kumanda etmesine olanak veriyor. Head-up gösterge paneli yoldan gözlerini ayırmadan, ilgili tüm sürüş bilgilerini sürücüye aktarıyor.
Böylece, merkezi ekranda çekiş zincirine ilişkin bütün bilgiler görüntüleniyor : seçilen vites ve kullanımda olan sürüş modu, akünün şarj durumu, akünün anlık durumu (güç temini veya şarj konumu). Ayrıca, vites göstergesi üst vitese geçmek için ideal anı göstererek motor gücünden azami verimin alınmasını sağlıyor. Bunun için, devir kesiciye yaklaşırken, gösterge kırmızı renkte beliriyor ve bir sesli sinyal işitiliyor.
Peugeot 308 R Hybrid’i n geliştirilmesi Peugeot Sport’a teslim edildi. Bu projede gerçek bir meydan okuma yaratıldı : üst düzey performanslı elektrikli benzinli hibrid güç ünitesi geliştirmek, onu EMP platformu üzerine entegre etmek ve performans açısından bugüne kadar ulaşılmamış yeni sınırlar belirlemek.
Meydan okumaya yaraşır düzeyde şaşırtıcı bir sonuç elde edildi. Dört tekerlekten çekiş ve 500 hp güç ile Peugeot 308 R Hybrid’in azami hızı elektronik olarak 250 km/h ile sınırlandırıldı, 0 – 100 km/h hızlanmasını sadece 4.0 saniyede tamamlıyor ve 1000 m mesafeyi 22.0 saniyede kat ediyor. Tüm bunlara rağmen, CO2 emisyonu sadece 70 g / km. Peugeot 308 R Hybrid, önde % 60 ön ve arkada 40% ağırlık dağılımıyla mükemmel bir denge sergiliyor ve sadece 3,1 kg / hp’lik bir ağırlık/güç oranı elde ediyor.
Peugeot Sport sistematik olarak teknik uzmanlığına ve her bileşenin özelliklerinin yanı sıra ideal konumunu tanımlamak için başarılı yarış siciline çağrıda bulunuyor. Motor böylece birbirlerinden bağımsız olarak aracı yürüten üç farklı güç kaynağını bira araya getiriyor:
– 169 HP/L ile bu motor büyüklüğü için dünyanın en yüksek özgün güç değerini sunan Yeni 308 GTi by Peugeot Sport’un 4 silindirli benzinli 1.6L THP 270 S&S motoru,
– 6-vitesli şanzıman ile ön tekerleklere bağlanan 85 kW / 115 HP gücüne sahip bir elektrik motoru,
– Arka aksta aynı özelliklere sahip bir ikinci elektrik motoru.
Kontak açıldığında, 308 R Hybrid otomatik olarak üç modun birincisi olan elektrik motorunu devreye sokan ZEV moduna geçer. ZEV modu arka elektrik motorun ürettiği 115 HP ile 100 km/h’ye kadar aktif kalır. Akü şarjı yeterli değilse, Peugeot 308 R Hybrid bağımsız olarak Hybrid moduna geçiş yapar. Sürücü ayrıca orta konsol üzerindeki kumandayı kullanarak bu modu aktive edebilir.
Hybrid modunda, tekerleklere aktarılan güç ve tork değerleri maksimum 270 HP ve 330 Nm düzeylerine ulaşıyor. Peugeot 308 R Hybrid’in ana çekiş ünitesi benzinli motordur. Öndeki elektrik motoru üç fazda devreye giriyor: Düşük devirlerdeki yeniden hızlanmalarda turbonun cevap süresini telafi ediyor. Vites değiştirmelerde tekerlekte sabit bir tork sağlamak üzere içten yanmalı motoru ikame ediyor. Ayrıca, öndeki elektrik motoru aynı zamanda aküyü şarj edebiliyor. Bunun için, benzinli motor sürücünün talebinin üzerinde bir güç üretiyor, ilave güç böylece aküye yönlendiriliyor. Bu modda, boş akünün tam kapasitesine ulaşması için 15km’den az süre gerekiyor, böylece üç modun sonuncusunun kullanılabilirliği artıyor.
Hybrid Spor moduna direksiyon simidinin sağ kolu üzerindeki buton yardımıyla erişiliyor. Gaz pedalına güçlü basıldığında, elektrik motorları tam güç etkisiyle hareket ediyorlar ve 400 HP ve 530 Nm üretmek üzere benzinli motorla birleşiyorlar. Peugeot 308 R Hybrid böylece bugüne kadar bir kompakt hatchback modelden beklenmeyen ivmelenmeler sergiliyor.
Önde, elektrik motoru ön aks üzerinde ilave 15 HP sağlıyor ve üstelik Hybrid modunda olduğu gibi aynı şekilde devreye giriyor. Arkada ise, elektrik motorunun gücü hız yükseldikçe azalıyor, böylece aküden daha az enerji çekerek Hybrid Spor modunun kullanılabilirlik süresini maksimize ediyor.
Bu üç moda ilaveten, 308 R Hybrid daha iyi Start & Stop hızlanmalar gerçekleştirmek üzere bir Launch Control sisteminden yararlanıyor. Çekiş zincirinin 500 HP motor gücü ve 730Nm tork değerleri, Launch Control sisteminin aktivasyonu sırasında otomatik olarak yönetiliyor.
Bunun için, araç sıfır hızdayken, sürücü Hybrid Spor moduna geçer, ESP’yi devre dışı bırakır, fren pedalına basar, ikinci vitese geçer ve gaz pedalına sonuna kadar basar, benzinli motorun devri otomatik olarak 4000 d/d’ya ayarlanır. Bu durumda sürücünün 1000m Start & Stop kronometrajını başlatmak için fren pedalını serbest bırakması yeterli olacaktır.
Start & Stop gerçekleştikten sonra, Peugeot 308 R Hybrid sürücünün ayağını gaz pedalından çekmesine kadar maksimum potansiyelini verir ve sonra otomatik olarak Hybrid Spor moduna geçer.
0 – 100 km/h ivmelenmenin sadece 4.0 saniyede tamamlanabilmesi için, ön tekerleklerin patinajının kontrol edilerek gücün tamamen yola aktarılması gereklidir. Bu amaçla, benzinli motor tüm potansiyelini vermesi için yüksek devirde tutulduğundan, ön elektrik motoru tutunma limiti aşılır aşılmaz devreye girer. Bu durumda jeneratör olarak çalışan bu elektrik motoru gereğinden çok olan termik torku tüketir ve ön tekerlekleri optimum çekişlerinde tutar.
Elektrik motoru ile anti patinaj sağlanması hem mekanik hem de enerjetik verimlilik sağlar. Bu aksam aracılığı ile gerçekleştirilen bu fonksiyon aktarma organlarını daha az yük altına sokar ve benzinli motorun sağladığı gereğinden fazla enerjiyi geri kazanır.
Peugeot 308 R Hybrid’in performansı ultra sportif araçlarınkine eşdeğer, C segmentine ait bir hatchback için radikal bir performanstır! Elektronik olarak 250 km/h ile sınırlı azami sürate ulaşan Peugeot 308 R HYbrid 0-100 km/h hızlanmasını 4.0 saniyede, 400 m Start & Stop ivmelenmesini 12.5 saniyede ve 1000 m Start & Stop ivmelenmesini sadece 22.5 saniyede tamamlamaktadır.
Bu performansıyla uyumlu kusursuz bir sürüş özelliğinin ve yol tutuşunun garanti edilmesi için, Peugeot 308 R Hybrid azami ölçüde merkezde toplanmış ve alçaltılmış ağırlık merkezi, 4×4 çekiş sistemi ve etkin bir tasarım ile donatılmıştır.
Böylece, benzinli motor ve elektrik motoru birbirlerine bağlı olup, her ikisi de aks dişlileri aracılığı ile çekiş ünitesine katılıyorlar. Bu montaj türü vites değişiklikleri sırasında parazit hareketlerin yok edilmesi avantajını sunuyor. Motor torku azaldığında, ön elektrik motoru tork düşüşünü telafi etmek için devreye giriyor. Motor aksamı böylece geçiş fazlarında yük altında tutuluyor. Dolayısıyla vites değişiklikleri sürücünün hissetmeyeceği şekilde son derece süratli ve sarsıntısız biçimde gerçekleşiyor.
50 litre hacimli yakıt tankı arka bagaj içine elektrik motorunun ve iki transformatörün üzerine monte edildi. Mükemmellik arayışında olan Peugeot Sport mühendisleri yakıt deposunun alt tasarımını teknik bileşenlere çakışacak şekilde tamamen yeniden gözden geçirdiler. Böylece aracın yüksekliği performansına katkıda bulunacakşekilde birkaç milimetre alçaltıldı.
Arka banketin altına deponun yerine yerleştirilen 3 kWh’lik Lithium-Ion akü mükemmel bir güç/kompaktlık oranı sunuyor. Elektrik motorları ve UPS’ler özel bir su devresi ile soğutuluyorlar. Dolayısıyla benzinli motorun termik çalışması performansının her koşulda garanti edilmesi amacıyla bağımsız olarak yönetiliyor.
Orta konsolda yer alan kumanda düğmesi dört farklı sürüş modundan birini seçmek için kullanılıyor:
– En performanslı Hot Lap modu toplamda 500 HP ve 730 Nm maksimum torka ulaşacak şekilde üç güç kaynağının tam potansiyelini harekete geçiriyor.
– Track modu esas olarak benzinli motor ve arka elektrik motoru ile 400 HP ve 530 Nm sunuyor. Bu modda öndeki elektrik motoru hızlanırken ilave güçlendirici olarak hizmet veriyor (boost).
– Road modu ise 300 HP güç ve 400 Nm tork ile özel olarak yol kullanımı için tasarlandı. Benzinli motor tam potansiyelini sağlarken, arka elektrik motoru hızlanma sırasında ona destek oluyor. Ön elektrik motoru bu modda kullanılmıyor.
– ZEV modu Peugeot 308 R Hybrid‘i yürütmek için öncelikle arkadaki elektrikli motora çağrıda bulunuyor. Ön elektrik motoru gaz pedalına sürücü tarafından uygulanan basınca bağlı olarak devreye giriyor.
Dört tekerlekten çekiş sistemi sayesinde, Peugeot 308 R Hybrid özellikle viraj çıkışında müthiş bir sürüş özelliği gösteriyor. Fren sistemi, önde dört pistonlu kaliperlerin kavradığı 380 mm çapındaki havalandırmalı diskler ve arkada 290 mm’lik disklerle otomobilin performansına yaraşır düzeyde görev yapıyor. Ancak, her zaman frenaj aşamasında sadece diskler kullanılmıyor. Nitekim Peugeot Sport, güç ünitesini 250 km/h itibaren tüm hız aralığı boyunca elektrik motorlarını kullanarak aracı yavaşlatmak üzere tasarladı. Bu fren sistemi, diskleri ve balataları korumanın yanı sıra, üç farklı akü şarj yönteminden birini oluşturuyor. İkinci yöntemde, benzinli motor ile bir jeneratör gibi hareket eden ön elektrikli motor kullanılıyor. Üçüncü çözüm ise, sadece 45 dakika içinde aküye maksimum kapasitesini veren hızlı şarj terminalidir.