Volkswagen Beetle otomobilinin seri üretimi 1945 noelinde başlamış ve sivil taşıt üretiminde yeni bir çağ açmıştı. 1945 yılında, İkinci Dünya […]
Volkswagen Beetle otomobilinin seri üretimi 1945 noelinde başlamış ve sivil taşıt üretiminde yeni bir çağ açmıştı.
1945 yılında, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kutlanan ilk noel gününde (24 Aralık) ilk Volkswagen Type 1 üretim hattından indi. Bu model Volkswagen Beetle adı ile 21 milyon adetten fazla sattı. 1945 yılı bittiğinde yani üretim başladıktan bir hafta sonra toplam 55 otomobil üretilmişti. Seri üretim oldukça spontane şekilde başlamış, ham madde yetersizlikleri üretimi aksatmıştı. Yine de bu ilk otomobiller umudun sembolü gibiydiler. İngiltere kontrolündeki fabrikada yeni bir başlangıcı müjdeliyorlardı. 1945’te İkinci Dünya Savaşı sona ererken sadece 630 “KdF-Wagen” ya da “halk otomobili” üretilmişti. Modern fabrika yani bugün Volkswagen’in merkezi olan Wolfsburg fabrikası Volkswagen Beetle otomobillerin üretimi için özel olarak inşa edilmiş ancak Almanya’daki savaş zamanında silah üretimine entegre edilmişti. 11 Nisan 1945 günü fabrika ABD ordusu tarafından işgal edildi. Haziran 1945’te Britanya Ordusu fabrikanın ve 6 bin çalışanın sorumluluğunu devraldı.
22 Ağustos 1945’te yeni atanmış 29 yaşındaki askeri görevli ve mühendis Major Ivan Hirst sedan modelden 20 bin sipariş almış, bu siparişle fabrikaya ve çalışanlarına bir gelecek sunmuş, üretimin devamını sağlamıştı. Üretilen taşıtlar genelde müttefiklerin yani İkinci Dünya Savaşı ardından Hitler’i durdurarak Almanya’da yönetime el koyan ABD, SSCB ve İngiltere askeri güçlerinin kullanımına sunuluyor, bunun yanı sıra kırsal bölgelerde sağlık hizmetinde de yararlanılıyordu. 1946 – 1947 yıllarında aylık üretim 1000 adetle sınırlı kalmıştı. 1948’deki para birimi reformu ile birlikte ise talep oldukça yükseldi.
Volkswagen’in Alman kimliğinin yanı sıra kökenlerindeki İngiliz kimliği de bugün hala fark edilebilir. Fabrikayı sivil üretime açan ve kaliteye odaklanan İngilizlerdir. İngiliz yönetimi müşteri hizmetlerine ve bayi ağının geliştirilmesine büyük önem vermiştir. Bu sayede daha 1948 yılında bayi ağı Almanya’nın batısındaki üç bölgenin tamamını kapsıyordu. 1947’nin Ekim ayı markanın uluslararası piyasaya ilk adım attığı tarih oldu. Bu tarihte ilk ihracatlar başladı. 1945 yılının Kasım ayında yani savaşın bitişinden sadece altı ay sonra ilk İşçi Konseyi kuruldu ve fabrikada çalışanların söz hakkına sahip olduğu demokratik bir çalışma ortamı sağlanmasının temelleri atıldı. Volkswagenwerk GmbH firması 1949 yılının Ekim ayında yeniden Alman hakimiyetine bırakıldı. Bu aşamadan sonra firma Almanya’nın savaş sonrası yarattığı ekonomik mucizenin baş rol oyuncularından birisi oldu.
Volkswagen Aktiengesellschaft Şirket Tarihi Departmanı Şefi Dr. Manfred Grieger savaş sonrası dönemi şöyle özetliyor: “Sedan modelinin İngiliz ordusunun çalışmalarına katkı sağlamış olması ve Ivan Hirst’ün firmanın yönetimini ele alması Volkswagen için büyük bir şanstı. Yetenekli ve pragmatist bir yönetici olan Ivan Hirst fabrikaya ve iş gücüne bir vizyon getirdi, aynı zamanda büyük ticari başarı sağladı. Hirst Volkswagen sedanın özelliklerini biliyor ve bu otomobilleri yollarda hayal edebiliyordu”.
Volkswagen Beetle savaş sonrası Almanya’da demokrasinin ve mobilitenin gelişmesinde çok önemli bir faktördü ve başka ülkelerde de başarıyla kendisine yer bulabildi. Gittiği diğer ülkelerde Almanya’nın olumlu imajı için adeta bir elçi görevi gördü. Volkswagen Beetle ‘ın son üretim yeri olan Meksika Puebla’da üretim Temmuz 2003’te durdu. 21 milyon adet satılan Volkswagen Beetle bir otomobil ikonu haline geldi, milyonlarca insan tarafından sevildi. Karakteristik şekli hala herkes tarafından ilk görüşte tanınıyor.
Yorumlar