Tahmin edebileceğiniz gibi en zor araç kullanımı yağışlı havalarda gerçekleşir. Özellikle acemi veya dikkatsiz şoförlerin en korkulu rüyası haline gelen […]
Tahmin edebileceğiniz gibi en zor araç kullanımı yağışlı havalarda gerçekleşir. Özellikle acemi veya dikkatsiz şoförlerin en korkulu rüyası haline gelen bu durumlarda araç kullanırken nelere dikkat etmek gerek biraz bunlardan bahsedeceğim.
Yağışlı veya Kış şartlarında arabanıza binmeden önce bir kaç hazırlık yapmakta fayda var. Öncelikle aracınıza binmeden önce lastiklerinizin inik olup olmadığını güzelce kontrol edin. Eğer lastiklerinizin inik olduğunu düşünüyorsanız mutlaka en yakın benzin istasyonunda lastik hava basıncınızı ayarlayarak lastiklerinizin düzgün basınçlarda olduğunu kontrol edin.
Genellikle soğuk ve yağışlı havalarda aracınızın ön ve arka camları buhulanmış olacaktır. Aracın iç ve dış hava dengesi nedeni ile oluşan bu durumu hızlıca gidermek için aracınızın havalandırma kanallarını ön cama vererek soğuk konumda hava vermeye başlayın. Arka camınızın ise rezistans düğmesine basarak camın buharının kalmasını sağlayın. Ön cama havanın dışarıdan geldiğine dikkat edin. Bazen araçların iç havayı döndür butonu açık olabiliyor. Böyle durumda buhar kalkmayacaktır.
Aracınızla ilk hareketi başlatmadan önce mutlaka aracın tam anlamıyla rölanti konumunda ısındığından emin olun. Özellikle kış aylarında Dizel araçlarda motorun ısındıktan sonra hareket etmesi kullanım ömrü açısından çok önemlidir. Yaklaşık 5 dakikalık bir ısınma süresi bir çok araç için ideal bir süredir.
Karlı havalarda aracınız ısınırken ön camınızda birikmiş ince buz tabakasını kar küreği ile kazıya bilirsiniz.
Yolculuk boyunca net bir görüş önemlidir. Bu nedenle aracınız ile hareket haline geçtiğinizde mutlaka havalandırmaların ön ve yan camlara gelecek şekilde hafifte olsa açık olmasına dikkat edin.
Sürüş esnasında yaptığınız hızın yarısından daha fazla bir mesafeyi önünüzdeki araç ile aranızda mutlaka bırakın. Unutmayın yağışlı havalarda durma mesafesi kuru havaya göre %50 daha fazladır.
Şerit değiştirmeden önce sinyal vermeyi ve sinyal verdikten en az 10 sn sonra şerit değiştirme işlemine başlamayı asla unutmayın. Bu diğer sürücülerin sizin yaptıklarınızı fark etmesi için önemli bir süredir.
Yol kenarlarında birikmiş su var ise içinden geçmemeye özen gösterin. Özellikle de aracınız belli bir süratın üzerinde ise tek bir kanattan aracınızın dengesini bozabilir ve hakimiyetinizi kaybedebilirsiniz. Ayrıca yayaları da düşünmenizi tavsiye ederiz.
Sürüş anında kuru bir havada giderken bir anda yağmur veya kar yağmaya başlarsa bu durumda her zamankinden daha fazla dikkat etmelisiniz. Çünkü aracınızın lastikleri bu esnada oldukça sıcaktır. Yolda bulunan toz bir BUZLANMA edası ile kayganlaşarak ve sıcak lastik sanki karda kayar gibi sizin kontrolünüzü kaybetmenize neden olacaktır. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda hızınızı yavaş yavaş düşürerek aracın yola tutunmasını ve şartlara alışmasını sağlayın. Ani manevralardan mutlaka kaçının.
Karlı havalarda ani hareketler sizi karın içine saplar. Aracınız durma pozisyonundayken kardan çıkmaya çalışıyorsanız ham karda yapacağınız ani hareketler aracınızın kar’ın içine saplanmasına yol açar. Bu durumla karşılaşamamak için aracınızı bulunduğu yerden çok yavaş hareket ederek hız almasını sağlamanız gerekmektedir. Böylece aracınız buzda bile patinaj yapmadan yerinden kalkacaktır.
Araç lastiklerinizin kış şartlarına uygun olduğunu mutlaka kontrol edin.
Yorumlar