Bu yazımızda size sınıfının en önemli araçları ile resimli araç segmentlerini göstermeye çalışağım. Böylece hangi araç hangi segment te bulunuyor bunu rahatlıkla bulabileceksiniz.
Otomobil dünyası A-B-C-D-E-F gibi araç segmentleri ne ayrılmıştır. Bunun başlıca nedeni boyut, kullanım amacı, çekiş tipi ve iç hacim gibi özelliklerin sınıflandırılabilmesidir.Türkiye şartlarında konuyu incelediğimizde günlük kullanımda B sınıfı araçların çokluğu göze çarpıyor. Bunun nedeni hem maddi güç olarak bu aralıkta çok fazla kişi olması hem de B sınıfı bir aracın ihtiyaçları yüksek oranda karşılaya bilmesidir. B sınıfı bir araç olan Renault iç hacmi , bagajının boyutları nedeniyle A sınıfı bir araç olan C1 e oranla çok daha fazla tercih ediliyor. Aşağıdaki Örneklerde sizlerin de fark edeceği gibi araç Hacmi ya da Fiyatı arttıkça segment harfleri A dan Z ye doğru ilerliyor.
Elimden geldiğince Resimlerle Araç Segmentlerini sizlere aktarmaya çalışacağım. Buna ek olarak her segment bitiminde de otomatik araba önerilerinde bulunacağım.
Basic, Mini, Minicar, Şehir arabası, Economy car, city car olarak da isimlendirilir. Diğer araçlara göre oldukça küçük araçlardır. Çocuklu aileler için kullanılması çok zor bir araçtır.
Örnekler:
Small olarak isimlendiriler. Özellikle ülkemizde en çok satışı olan araçların başındadır. Çocuklu aileler için çok rahat olmasa da kullanılabilir bir araçtır. Üç yada Dört yetişkinden oluşan aileler için günlük kullanımda problem oluşturmasa da tatile çıkmak isteyenler için sorun oluşabilir.
Small family car, küçük aile arabası olarak da isimlendiriler. Alt orta sınıf araçlar guruplarındandır. Ülkemizde B sınıfı araçlar kadar tercih edilen segmentlerdendir. Araçlarının ferah olmasını isteyen kişilerin daha çok tercih edebileceği araçlardır. Bu segmentle ilgili hatalı bir düşünce hakimdir. Bir çok insan C sınıfı araçların sadece sedan olabileceğini düşünür. Bu iddayı çürüten araçlara örnek olarak Toyota Auris BMW 1 verilebilir.
Resimlerle Araç Segmentleri yazımız D segment ile devam ediyor.
Large family car grububda ki D segmenti araçlar büyük aile arabası olarak da isimlendirilirler. Üst orta sınıf gurubundandır. Lüks sayılan araç sınıfıdır. Hem aracın iç hacmi hemde motor hacmi için iddalı bir sınıftır. Vergi olarak A,B,C sınıflarına göre biraz yüksektir. 1,6 motorun altındaki motor hacimlerinde bu segmentte araç bulmak imkansızdır.
Örnekler: Audi A4, Citroen C5, Ford Mondeo, Jaguar X-Type, Opel Insignia – Volkswagen Passat – Opel Vectra – Alfa Romeo 156 – Renault Laguna – Ford Mondeo – Toyota Avensis – Honda Accord- Seat Exeo – Mazda 6 – Alfa Romeo 159 – Nissan Primera – Skoda Superb – Mercedes C-Serisi – BMW 3 Serisi
Executive Car olarak da isimlendirilen üst sınıf otomobil guruplarındandır. Araba konusunda çok ciddi bir bütçe ayıran kişilerin tercihidir. Sadece Aracı alırken değil sonrasında da ciddi harcamalar gerektiren bir sınıftır. Genelde Motor hacimleri 2000 CC üzerinde araçlar bu sınıftadır.
Luxury, lüks sınıf otomobil gruplarındandır. Bu grupta bulunan Audi A9 ve üzeri modelleri ile BMW 7 serisi ile Mercedes S modelleri en lüks araçlar olarak sınıflandırılmaktadırlar. Bunlara ülkemizde kullanımları az olsa da Bently gibi üst sınıf araçları da katmak mümkün. Bu sınıftaki araçların motor hacimleri 5000cc ile 9000cc arasında değişmektedir.
Sports Car – Spor otomobillerdir. Bu segment içinde bulunan araçlar diğer araçlardan farklı olarak gerçekten şehir içi veya şehir dışında yüksek hızlara çıkabilen aynı zamanda kullanım alanında da konforlu araçlardır. Bu grupta bulunan Ferrari, Lamborghini, Porsche ve Maserati gibi markalar ön saflardaki yerlerini alırlar. Bunlara ek olarak Lotus, McLaren, Hennessy, Pagani izlemektedir.
Örnekler: Porsche 911
MPV – Multi Purpose Vehicle – Çok amaçlı taşıtlar. Günlük hayatımızın bir çok bölümünde artık hayatımızı kolaylaştıran kategorinin mimarı olan MPV araçlar Türk Aile yapısının da en büyük nimetleri arasına girmeye başladılar. Bu akımı Dünya da olduğu gibi Türkiye’de de başlatan Ford markası oldu. Ford’un en çok tercih edilen modeli C-Max olurken son dönemde kendinden bahsettiren Citroen Picasso ve Dacia Lodgy bu kategorinin bayrağını dalgalandıran markalar.
Örnekler: Dacia Lodgy Ford C-Max, Citroen Picasso
Halk arasında Arazi aracı olarak da bilinen ama firmaların büyük harcamalar yaparak şehir içi kullanımımıza sunmuş araçların bulunduğu sınıfıdır. Özellikle Jeep, Renault, VW gibi markaların şehir içinde kullanıma sundukların geniş aile otomobilleridir diyebiliriz. Yakıt ekonomosinin beklenmediği bu kategoride bulunan araçlar zamanla yakıt ekonomisine katkı sağlamak için 4 çekerden 2 çekere düşürülerek halka sunulmaya başlanmıştır.
SUV altında yer alan Araç Segmentleri ni 4 başlıkta incelemek mümkündür.
LCV (Light Commercial Vehicle – Hafif Ticari Araç)
LCV – Pick-up Kamyonet Mitsubishi L200
CDV – Car Derived Van – Otomobilden türetilmiş van Corsa van,Fiesta van
LCV – Medium -size Van – Orta boy van Renault traffic(kısa şase)
LCV – Full-size Van – Tam boy van Hyundai starex, Transporter
Bu yazımızda elimizden geldiğince Resimlerle Araç Segmentleri sizlere aktarmaya çalıştık.
Araç Segmentlerini tablo halinde görmek için
A: Mini arabalar
B: Küçük arabalar
C: Orta arabalar
D: Büyük arabalar
E: Yönetici arabalar
F: Lüks araba
S: Spor coupé otomobil modelleri
M: Çok amaçlı arabalar
J: (off-road araçlar dahil) Spor arabalar
Yorumlar